Nye tiltak på gang

red and white stop sign

Presidenten for Generalitat, Ximo Puig, har innkalt til nytt krisemøte i dag tirsdag klokka 13.00.  Alle medlemmene av  «la Mesa Interdepartamental», som har ansvar for forebygging og handling mot koronavirus er innkalt med sikte på å bli enige om nye restriksjoner på grunn av situasjonen i Valencia.  Sjefen for Consell  innrømmet mandag i et intervju i  «El Programa de Ana Rosa»  at tiltakene som er gjort inntil nå er utilstrekkelige, så dagens møte vil trolig bety nye innstramminger.

Generalitat har ikke makt til å forordne en full lockdown av Valencia-regionen, og ifølge Puigs siste inngrep, vurderer den heller ikke dette alternativet. Det er mer enn sannsynlig at Valencia etter møtet slutter seg til autonomiene som allerede har bedt om regulatoriske endringer for å endre portforbudet, som nå er klokka 22.00, det maksimale tillatte med den nåværende reguleringen av alarmtilstanden. Alle går inn for å skyve den fram til klokken 20.00. Dette tiltaket vil særlig påvirke virksomheter, som f.eks matbutikker, som nå kan ha åpent som normalt. Det ville også ha en viss effekt, men mindre, på hotellbransjen, som fra klokka 17.00 bare kan levere mat «para llevar».

Ifølge kilder fra Consell er det mer enn sannsynlig at  perimeterlukningen av de 26 kommunene som ble pålagt den 7. januar blir forlenget,  fordi de enten ikke har forbedret situasjonen eller de ikke har gjort det tilstrekkelig. Og det er mer enn sannsynlig at listen også vil utvides med nye byer. Det gjenstår å se om den regionale regjeringen godkjenner flere begrensninger i hotellnæringen, som nå stenger sin normale aktivitet klokken 17:00. Consell innførte den 7. januar noen tiltak som da var de mest restriktive i Spania. Evolusjonen har ikke blitt bedre, og ledelsen anser at det allerede har vært en margin for å analysere effektiviteten. Puig  krevde i går en koordinering mellom Madrid-regjeringen og autonomier for en større frihet for autonomiene når det gjelder portforbudet.

Situasjonen den siste måneden er merkbart forverret. I Valenciaregionen som helhet, er den gjennomsnittlige smitten hele 900 tilfeller pr 100.000 de siste 14 dagene, en tredobling på en måned. Gjennomsnittet for Spania viser 690.  Våre nærområder ligger som sådan på listen over de bedre. Oppdateringen pr 14. januar viser at Alfaz del Pi, La Nucia og Callosa, alle ligger på mellom 500 og 550, mens Polop og Villajoyosa ligger mellom 650 og 700. I Marina Baixa er disse de verste.  Alle de andre kommunene i området har under 500 tilfeller pr 100.000. Verst i hele provinsen er Alcoy og nabokommunene Onil og  Banyeres med over 2000 tilfeller/100.000.

At situasjonen forverres, ser man tydelig på intensivavdelingene, med en konstant økning i antall innlagte med coronavirus.  Sengekapasiteten for coronapasienter er doblet den siste måneden.  Praktisk talt alle intensivsenger på sykehusene i provinsen er allerede  dedikert til covid, og alle helsesentre har fått tildelt ekstra senger for å kunne ta imot både coronaviruspasienter og resten av pasientene som trenger intensivbehandling for hjerneslag, hjerteinfarkt eller ulykker. De sengeplassene som er aktivert, blir fulgt av anestesilege.  

»  – Situasjonen er katastrofal. Alle sykehus har allerede satt inn beredskapsplanene, og plassene er allerede doblet, men også disse begynner å komme til kort, advarer José María Núñez fra «la Sociedad Valenciana de Medicina Intensiva». På bare en uke har antall pasienter innlagt for covid i disse enhetene økt med 38%, og ifølge helsemyndighetene i går var det 193 covidpasienter i kritisk tilstand. Utenom intensivavdelingene er situasjonen den samme  med en økning på 57% av pasienter innlagt for covid og med 1431 personer innlagt på dette tidspunktet på grunn av sykdommen.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler

Nye tiltak på gang

red and white stop sign

Presidenten for Generalitat, Ximo Puig, har innkalt til nytt krisemøte i dag tirsdag klokka 13.00.  Alle medlemmene av  «la Mesa Interdepartamental», som har ansvar for forebygging og handling mot koronavirus er innkalt med sikte på å bli enige om nye restriksjoner på grunn av situasjonen i Valencia.  Sjefen for Consell  innrømmet mandag i et intervju i  «El Programa de Ana Rosa»  at tiltakene som er gjort inntil nå er utilstrekkelige, så dagens møte vil trolig bety nye innstramminger.

Generalitat har ikke makt til å forordne en full lockdown av Valencia-regionen, og ifølge Puigs siste inngrep, vurderer den heller ikke dette alternativet. Det er mer enn sannsynlig at Valencia etter møtet slutter seg til autonomiene som allerede har bedt om regulatoriske endringer for å endre portforbudet, som nå er klokka 22.00, det maksimale tillatte med den nåværende reguleringen av alarmtilstanden. Alle går inn for å skyve den fram til klokken 20.00. Dette tiltaket vil særlig påvirke virksomheter, som f.eks matbutikker, som nå kan ha åpent som normalt. Det ville også ha en viss effekt, men mindre, på hotellbransjen, som fra klokka 17.00 bare kan levere mat «para llevar».

Ifølge kilder fra Consell er det mer enn sannsynlig at  perimeterlukningen av de 26 kommunene som ble pålagt den 7. januar blir forlenget,  fordi de enten ikke har forbedret situasjonen eller de ikke har gjort det tilstrekkelig. Og det er mer enn sannsynlig at listen også vil utvides med nye byer. Det gjenstår å se om den regionale regjeringen godkjenner flere begrensninger i hotellnæringen, som nå stenger sin normale aktivitet klokken 17:00. Consell innførte den 7. januar noen tiltak som da var de mest restriktive i Spania. Evolusjonen har ikke blitt bedre, og ledelsen anser at det allerede har vært en margin for å analysere effektiviteten. Puig  krevde i går en koordinering mellom Madrid-regjeringen og autonomier for en større frihet for autonomiene når det gjelder portforbudet.

Situasjonen den siste måneden er merkbart forverret. I Valenciaregionen som helhet, er den gjennomsnittlige smitten hele 900 tilfeller pr 100.000 de siste 14 dagene, en tredobling på en måned. Gjennomsnittet for Spania viser 690.  Våre nærområder ligger som sådan på listen over de bedre. Oppdateringen pr 14. januar viser at Alfaz del Pi, La Nucia og Callosa, alle ligger på mellom 500 og 550, mens Polop og Villajoyosa ligger mellom 650 og 700. I Marina Baixa er disse de verste.  Alle de andre kommunene i området har under 500 tilfeller pr 100.000. Verst i hele provinsen er Alcoy og nabokommunene Onil og  Banyeres med over 2000 tilfeller/100.000.

At situasjonen forverres, ser man tydelig på intensivavdelingene, med en konstant økning i antall innlagte med coronavirus.  Sengekapasiteten for coronapasienter er doblet den siste måneden.  Praktisk talt alle intensivsenger på sykehusene i provinsen er allerede  dedikert til covid, og alle helsesentre har fått tildelt ekstra senger for å kunne ta imot både coronaviruspasienter og resten av pasientene som trenger intensivbehandling for hjerneslag, hjerteinfarkt eller ulykker. De sengeplassene som er aktivert, blir fulgt av anestesilege.  

»  – Situasjonen er katastrofal. Alle sykehus har allerede satt inn beredskapsplanene, og plassene er allerede doblet, men også disse begynner å komme til kort, advarer José María Núñez fra «la Sociedad Valenciana de Medicina Intensiva». På bare en uke har antall pasienter innlagt for covid i disse enhetene økt med 38%, og ifølge helsemyndighetene i går var det 193 covidpasienter i kritisk tilstand. Utenom intensivavdelingene er situasjonen den samme  med en økning på 57% av pasienter innlagt for covid og med 1431 personer innlagt på dette tidspunktet på grunn av sykdommen.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler