Nasjonalistiske amerikanere

En del av det amerikansk-meksikanske grensegjerdet i Tijuana, Mexico.

Omtrent 3 av 4 amerikanske velgere ønsker en populistisk-nasjonalistisk «America First» innvandringspolitikk – en handel- og utenrikspolitisk plattform fra kandidater som prioriterer å beskytte livsstilen og økonomisk sikkerhet for amerikanske statsborgere fremfor alt annet.

Den siste Harvard/Harris-meningsmålingen viser en nær enstemmig støtte til populistiske nasjonalistiske kandidater blant republikanere, konservative og president Trump-tilhengere, samt et flertall fra alle velgerne uansett parti. Resultatene er det siste beviset på at den åpne grensen, globaliseringen og uendelige krigshistorie fra tidligere administrasjoner – som f.eks. den president George W. Bush sto for – har svært liten støtte blant de amerikanske velgerne.

Deltakerne i undersøkelsen ble spurt om det ville være mer eller mindre sannsynlig å støtte en kandidat som sa: «Vi har en moralsk plikt til å skape et innvandringssystem som beskytter våre borgers liv og jobber», den typen populistiske stemninger som ofte blir utbasunert av f.eks. tidligere justisminister General Jeff Sessions.

Om lag 75 prosent av alle velgerne sa at det ville være mer sannsynlig å støtte en kandidat som mente dette.  Rundt 88 prosent av republikanerne, 89 prosent av konservative, 75 prosent av usikre velgerne og 91 prosent av Trump-tilhengerne sa at en slik uttalelse ville gjøre det mer sannsynlig å støtte kandidaten.

Fordelt på rase sa de aller fleste hvite amerikanere, 79 prosent og 75 prosent svarte amerikanere, at de ville støtte en kandidat som sa at de ønsket et innvandringssystem som gav amerikanske borgere fortrinnsrett framfor utenlandske statsborgere. Totalt 65 prosent av velgerne sa at de ville være mer tilbøyelige til å støtte kandidater som støttet tolltariffer mot Kina, som Trump har gjort.

Bakteppet for undersøkelsen er president Donald Trumps forsøk på å ferdigstille grensemuren mot Mexico.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler