Viser muskler

Kina gjennomførte angrepsøvelser i nærheten av Taiwan 17. august, med jagerfly, anti-ubåtfly og kampskip som trente sørvest og sørøst for øya i det landets væpnede styrker sa var et svar på «ytre forstyrrelser.»

I en kort uttalelse som ble utgitt tirsdag, sa People’s Liberation Army ( PLA ) Eastern Theatre Command at øvelsene «brukte faktiske tropper», og «nylige provokasjoner gjort av USA og Taiwan … krenket freden og stabiliteten på tvers av Taiwan -stredet alvorlig.» Taiwan, som er et de facto uavhengig land, men et som det kinesiske regimet hevder som sitt eget, har klaget over gjentatte kinesiske militære øvelser i nærheten av øya de siste to årene, som en del av en pressekampanje for å tvinge øya til å godta Kinas suverenitet.

Angrepsøvelsene nå er forskjellige fra de som PLA til nå har utført rutinemessig. Tirsdagens øvelser ble holdt i nærheten av Taiwans sørvestlige og sørøstlige farvann, både i Sør -Kinahavet og det filippinske havet, og Bashi -kanalen som forbinder de to havene, ifølge PLAs uttalelse. “Det er spesielt og sjeldent at PLA utfører en militærøvelse i begge hav. I militær forstand ønsker PLA å vise at den kan kutte den amerikanske marines transportlinje via Bashi-kanalen til Sør-Kinahavet [fra det Filippinske havet], ”sier Su Tzu-yun, direktør for Defense Strategy and Resources Division of Institute for National Defense and Security Research i Taiwan  til The Epoch Times 17. august. »  Øvelsene er virkelig en trussel mot Taiwan.»

PLA kunngjorde plutselig øvelsene, men ga ikke detaljer. Taiwan -siden overvåket nøye øvelsene og ga ut relatert informasjon. Taiwans forsvarsdepartement sa på sitt offisielle nettsted at 11 PLA-fly kom inn i taiwanesisk luftforsvarsone tirsdag, inkludert seks J-16-jagerfly, to H-6K-bombefly, ett Y-8Q anti-ubåtfly, et Y-8G langdistansejammer , og ett KJ-500 luftbårne varslings- og kontrollfly. Departementet sa i en uttalelse at det fullt ut hadde forstått og vurdert situasjonen i sjø og luft, «og er forberedt på ulike svar.»

Det brygger opp til storkonflikt. En av aktørene er Japan.  Landet kunngjorde tidligere denne måneden at det vil sende 500-600 militært personell til den sørvestlige øya Ishigaki, som ligger nær Taiwan , i et trekk som eksperter sier vil styrke landets forpliktelse til å forsvare Taiwan mot kinesisk aggresjon. Utviklingen er også en del av et større skifte i japansk politikk mot økt internasjonalt militært samarbeid for å motvirke Kina, sier eksperter. De nye enhetene, som  forventes å være i drift innen 2022, vil bli hentet fra ulike elementer i Japans selvforsvarsstyrker (SDF) og inkluderer både overflate-til-skip og jord-til-luft-missiler.

En tidligere høytstående embetsmann for det australske forsvarsdepartementet, kjent med Japans forsvarspolitikk, snakket med Epoch Times om handlingen på betingelse av anonymitet. «Jeg tror at mens den japanske regjeringen opprettholdt» selvforsvar «-mentaliteten, som alltid har vært tanken om at hvis Nord-Korea eller Kina, eller Russland i mindre grad, beveget seg aggressivt, så ville denne posisjonen endre seg ganske raskt. ” Etter nederlaget i andre verdenskrig ble Japan tvunget til å godta en grunnlov som forbød krig som et middel til å løse internasjonale tvister. Siden grunnloven ble vedtatt i 1947, har Japans militære bare blitt organisert og utplassert som en selvforsvarsstyrke. I 2014 omtolket den japanske regjeringen imidlertid bestemmelsen til å gi styrkene sine muligheten til å forsvare sine nære allierte også.

Ifølge kilden har planlegging for den økte defensive stillingen rundt Taiwan vært under utvikling siden 2017, og ytterligere kampelementer følger snart. Disse inkluderer en elektronisk krigsføringsenhet som skal plasseres på Japans vestligste øy Yonaguni innen 2023, og en SDF -base som skal plasseres på øya Mageshima, et ubebodd utmark 21 sjømil fra landets sørligste hovedøye Kyushu. Den økte defensive stillingen rundt Taiwan kommer midt i en  økt alliert innsats for å avskrekke kinesisk aggresjon i Indo-Stillehavet, Sør-Kinahavet og Øst-Kinahavet.  I 2019 kjøpte den japanske regjeringen øya Mageshima fra et privat selskap for 146 millioner dollar. Japan uttalte den gang at øya skulle brukes til en ny base for å gjennomføre øvelser i samordning med det amerikanske militæret.

Den nye basen ville forbedre felles øvelser med USA, ettersom amerikanske fly bare måtte fly omtrent 250 miles fra flystasjonen i Iwakuni, som ligger i den sørlige enden av Japans viktigste Honshu -øy, for å gjennomføre landingsøvelser med allierte hangarskip, heller enn de nesten 850 miles til Iwo Jima, som ligger 750 miles sørøst for kysten av Japan, hvor slike øvelser for tiden gjennomføres. Ishigaki og Yonaguni er en del av Yaeyama -øyene, i den vestligste regionen i Japan. Yonaguni er bare 110 kilometer fra Taiwan, og plasseringen er strategisk viktig for Japans innsats for å styrke forsvaret av Taiwan. Dette ville være perfekte øyer for å være logistikkstøtte eller overvåkingsbaser for å gi artelleristøtte til Taiwan.  

Kilde: Epoch Times

Relaterte artikler