Vinter-OL: Nektet å signere en våpenhvile

Gitt nærhet til vinter-OL i Beijing, har 20 land nektet å signere en våpenhvile med det kinesiske regimet i forkant av vinter-OL neste år, midt i økende press for å produsere en diplomatisk boikott av arrangementet, rapporterte Sydney Morning Herald.

Avslaget på å signere den olympiske våpenhvilen, en tradisjon som dateres tilbake til antikkens Hellas for å forhindre konflikter i å forstyrre konkurransen, var ment å sende en melding til Beijing om menneskerettighetsbruddene i Xinjiang og Hong Kong, samt behandlingen av kinesisk tennis spiller Peng Shuai. Siden gjeninnføringen i 1993 har Israel og Nord-Korea vært de eneste landene som har nektet å signere våpenhvilen. Resolusjonen ble imidlertid godkjent av FNs generalforsamling torsdag 2. desember uten støtte fra 20 land.

Resolusjonen ble ikke støttet av noen av «Quad»-landene, USA, India, Australia og Japan. New Zealand signerte våpenhvilen, og var det eneste landet i «Five Eyes» informasjonsutvekslingsnettverket, bestående av Australia, New Zealand, Canada, Storbritannia og USA, som gjorde det. Som et overveiende muslimsk land, har Tyrkias beslutning om ikke å være medsponsor for resolusjonen blitt observert i lys av forfølgelsen av muslimske uigurer av det kinesiske regimet i Xinjiang-provinsen, helt vest i landet.

Politisk kommentator Lan Shu uttalte : «Det er 20 land som nekter å signere denne avtalen fordi vestlige land i økende grad anser at KKP (Kinas Kommunist Parti) kan true freden i hele den vestlige verden og det internasjonale samfunnet i fremtiden. Derfor er de i økende grad bekymret for menneskeheten og menneskerettighetene i Kina.» Den kinesiske forskeren Zhang Jian sa at Beijing var vertskap for sommer-OL 2008, og at land og foreninger ba om en boikott av Beijing-OL. Arrangørene trodde at den verdensberømte sportsbegivenheten ville endre det kinesiske kommunistpartiet (KKP), og forbedre menneskerettighetene i Kina, når det demonstrerte sin evne og styrke på den internasjonale scenen.

Imidlertid, ifølge Zhang Jian, 13 år senere, fant folk ut at den vakre illusjonen til disse KKP-promotørene var i ferd med å smuldre. Han sa at KKPs brutalitet hadde nådd et folkemord, og at det fortsetter den dag i dag. Det kinesiske folket var som om de levde i verden beskrevet i en roman kalt «1984». «Dette er en enda skumlere tid. Så å boikotte vinter-OL har blitt en grunnleggende menneskerettighetsinnsats fra alle som lengter etter frihet, rettferdighet og fred, sa Zhang Jian. Biden-regjeringen forventes å kunngjøre en slags diplomatisk boikott av Beijing 2022 neste uke, ifølge flere australske og amerikanske regjeringskilder som ikke er autorisert til å snakke offentlig. Statsminister Scott Morrison vurderer et lignende tiltak.

Formannen for Kongressens eksekutivkommisjon for Kina, senator Jeff Merkley, og medformannen, representanten James McGovern, kunngjorde 2. desember lanseringen av prosjektet «Olympiske fanger» og kritiserte KKP for å skitne til OL. Begge kunngjorde også at de ville fokusere på  personer som er urettmessig fengslet av det kinesiske regimet. De tok også til orde for at folk skulle slutte seg til dem og oppfordre Den internasjonale olympiske komité og dens partnere til å bruke sin innflytelse til å presse den diktatoriske regjeringen til å løslate samvittighetsfanger og redusere deres forringelse av den olympiske ånden.

Relaterte artikler