Skaper sinne og forvirring

EU-kommisjonen, som er den utøvende grenen av EU, oppfordret mandag Spania til «koherens» med hensyn til sine innenlandske og internasjonale koronavirus-reisebegrensninger innen 27-landsblokken. 

Henvendelsen fra Brussel kom blant annet etter økende sinne og forvirring blant spanjolene, gitt at det i påsken vil være mulig for utenlandske turister å feriere i Spania, mens innbyggerne ikke får reise utenfor sine regionale grenser. Kommisjonen påpekte også at risikoen for smitte er lik enten turer blir tatt innenfor eller utenfor landets grenser. ”Anbefalingen, foreslått av Kommisjonen og vedtatt av de 27 EU-landene, sier tydelig at, gitt at overføring og risiko er lik for nasjonale og grenseoverskridende reiser, bør medlemslandene sikre at det er samsvar mellom tiltakene som brukes på de to typene av reiser, ”sa EU-talsperson for rettsstat, Christian Wigand, mandag,  etter uker med forvirring og uforståelse over restriksjonene som ble innført før påskeuken , spesielt med tanke på at turister får komme inn i Spania fra land som for tiden har en mye verre epidemiologisk situasjon.

Den spanske regjeringen, som er ansvarlig for restriksjoner på internasjonale reiser, har forsvart tiltakene med henvisning til vanskeligheten med å stenge grensene, samt den lave risikoen på grunn av det lille antallet turister som ankommer. I tillegg må de som kommer med fly eller sjø presentere en negativ PCR-test før de kan komme inn. Nestleder og turistsjef for Balearene, Iago Negueruela, oppfordret mandag den spanske regjeringen til å kontrollere alle internasjonale besøkende som ankom øyene «en etter en» for å «garantere» at de ikke er smittet.  Det er landets regioner – som ikke bare har ansvaret for sine egne helsesystemer og vaksinasjonskampanjen, men også for begrensningene som er til stede for å dempe spredningen av coronavirus – som har implementert de perimetriske låsingene foran påske. De kan imidlertid ikke begrense innreise til turister fra resten av Europa – bare sentralmyndighetene kan gjøre det.

Foreløpig er det begrensninger på flyreiser fra Storbritannia , gitt den mer smittsomme varianten av koronaviruset som først ble oppdaget der, så vel som de fra tredjeland utenfor EU. For passasjerer som kommer fra andre EU-land, er den eneste plikten akkurat nå presentasjonen av en negativ PCR når de ankommer en havn eller flyplass. Reisende som kommer inn via landgrensen er ikke underlagt det samme kravet. På spørsmål om Spania valgte Wigand å ikke komme med en spesifikk kommentar om et enkelt land. Men han la til kommisjonens standpunkt om reiser innenfor blokken: EU ønsker at tiltak skal iverksettes på regional basis, i henhold til den epidemiologiske situasjonen i hvert område.

Kommisjonen argumenterer også for at stenging av grenser ikke er den mest effektive løsningen for å kontrollere pandemien. Faktisk har utøvende myndighet allerede advart flere land – inkludert Tyskland og Belgia – mot å forby ikke-essensielle reiser utenfor deres territorier, noe de anser som uforholdsmessige. Ifølge talsmannen har EU makter over fri bevegelse innen Schengen-området, men ikke tiltakene hvert land vedtar på sitt territorium for å kontrollere spredningen av koronavirus.

Det 14 dagers kumulative antallet tilfeller av coronavirus per 100.000 innbyggere i Spania har  steget den siste uken,  til 128,71. Dette tallet har økt i fem dager nå, men på grunn av ferien på fredag ​​og helgen kan dette bare gjenspeiles i tre rapporter. Oppgangen sett på mandag sammenlignet med torsdag er bare 0,54 poeng, noe som betyr en av to ting: at kurven har flatet ut og kan falle igjen, ettersom vaksinasjonskampanjen trer i kraft og folk fortsetter å overholde begrensninger , eller den fryktede fjerde bølgen kan nærme seg.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler