Antall smittede øker, men fortsatt «under kontroll»

Det spanske helsedepartementet opplyser at 1 978 coronavirus-tilfeller er oppdaget den siste uken.  Dette er en betydelig økning fra de 1.450 tilfellene som ble rapportert uken før, dagen før Spania avsluttet «alarmstaten» og i gikk inn i den «nye normaliteten». 

Under den «nye normaliteten» ble restriksjonene for reiser opphevet, selv om maksgrensene ble opprettholdt for kapasiteten til innendørsarenaer og strender. Nå har antallet Covid-19 tilfeller økt nesten hver dag, og nesten alle Spanias 17 regioner har registrert utbrudd. Det eneste unntaket er den nordvestlige regionen Asturias, som ikke har registrert et eneste nytt smittetilfelle på 14 dager.

Mer enn 50 utbrudd av koronavirus er fortsatt aktive i Spania, men er under kontroll. De siste utbruddene ble oppdaget i Tarazona de la Mancha i Albacete, der fire familiemedlemmer er blitt isolert, og i Castellón de la Plana i Castellón, der 16 familiemedlemmer som kom sammen for å feire St. Hansaften er i karantene. Et utbrudd er av departementet definert som en gruppe på tre eller flere infeksjoner med en epidemiologisk kobling, og det anses som aktivt hvis det har vært overføring i løpet av de siste 14 dagene.  Til tross for denne definisjonen, som ble laget 16. juni, har hver regional myndighet sin egen måte å henvise til disse sakene. Regjeringen i Cantabria benekter for eksempel at den har noen utbrudd, selv om 13 personer er isolert knyttet til en bygning i byen Santander. Og i Andalucía bruker den regionale helsesjefen, Jesús Aguirre, i stedet det engelske ordet “klynger”, selv om regionen har to utbrudd i Algeciras, en på et hotell og en annen i hovedkvarteret til en NGO.

Regionale myndigheter i La Rioja, Balearene, Kanariøyene og Navarra har ikke rapportert om noen utbrudd av koronaviruset. Heller ikke i Madridregionen, men det betyr ikke at den ikke har registrert saker. Madrid er regionen som har rapportert det høyeste antallet infeksjoner i løpet av pandemien (71 950, eller nesten en tredjedel av det totale), og regionen med det nest høyeste antallet tilfeller som er rapportert den siste uken og 24 timer, med 165 og henholdsvis 29 infeksjoner. Arbeidet med å finne tilfeller gjenspeiles i antall PCR-tester for koronavirus som er blitt utført. Ifølge helsedepartementet gjennomførte de regionale myndighetene 179.000 tester mellom 19. og 25. juli, hvorav 1.911 kom positive tilbake, dvs 94 tester for hvert tilfelle som ble oppdaget. De siste syv dagene var dette tallet 89, noe som betyr at testingen har blitt intensivert.  

Uansvarlig oppførsel har fått skylden for utbruddene etter bildene av overfylte strender og mennesker som samlet seg i lokale fiester og på dansegulvet. Men mange av dem er koblet til familiesammenkomster, som den i Navalmoral de la Mata i Cáceres, der mer enn 20 personer har fått viruset. Og de mest alvorlige situasjonene er knyttet til overbefolkning og arbeidsforhold.  Dette er tilfellet i Málaga, der et utbrudd ved et Røde Kors-senter har ført til mer enn 100 infeksjoner, og i utbruddet blant fruktplukkere i Aragón, hvor mer enn 30 tilfeller ble oppdaget. I den nærliggende katalanske provinsen Lleida er det blitt oppdaget fem utbrudd: tre av dem i et fruktfirma, en i en kjøttpakningsfabrikk og en i et eldrehjem. Det er også fortsatt saker tilknyttet sykehus og i sosiale omsorgssentre – tre slike boliger har registrert utbrudd i Valladolid.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler

Antall smittede øker, men fortsatt «under kontroll»

Det spanske helsedepartementet opplyser at 1 978 coronavirus-tilfeller er oppdaget den siste uken.  Dette er en betydelig økning fra de 1.450 tilfellene som ble rapportert uken før, dagen før Spania avsluttet «alarmstaten» og i gikk inn i den «nye normaliteten». 

Under den «nye normaliteten» ble restriksjonene for reiser opphevet, selv om maksgrensene ble opprettholdt for kapasiteten til innendørsarenaer og strender. Nå har antallet Covid-19 tilfeller økt nesten hver dag, og nesten alle Spanias 17 regioner har registrert utbrudd. Det eneste unntaket er den nordvestlige regionen Asturias, som ikke har registrert et eneste nytt smittetilfelle på 14 dager.

Mer enn 50 utbrudd av koronavirus er fortsatt aktive i Spania, men er under kontroll. De siste utbruddene ble oppdaget i Tarazona de la Mancha i Albacete, der fire familiemedlemmer er blitt isolert, og i Castellón de la Plana i Castellón, der 16 familiemedlemmer som kom sammen for å feire St. Hansaften er i karantene. Et utbrudd er av departementet definert som en gruppe på tre eller flere infeksjoner med en epidemiologisk kobling, og det anses som aktivt hvis det har vært overføring i løpet av de siste 14 dagene.  Til tross for denne definisjonen, som ble laget 16. juni, har hver regional myndighet sin egen måte å henvise til disse sakene. Regjeringen i Cantabria benekter for eksempel at den har noen utbrudd, selv om 13 personer er isolert knyttet til en bygning i byen Santander. Og i Andalucía bruker den regionale helsesjefen, Jesús Aguirre, i stedet det engelske ordet “klynger”, selv om regionen har to utbrudd i Algeciras, en på et hotell og en annen i hovedkvarteret til en NGO.

Regionale myndigheter i La Rioja, Balearene, Kanariøyene og Navarra har ikke rapportert om noen utbrudd av koronaviruset. Heller ikke i Madridregionen, men det betyr ikke at den ikke har registrert saker. Madrid er regionen som har rapportert det høyeste antallet infeksjoner i løpet av pandemien (71 950, eller nesten en tredjedel av det totale), og regionen med det nest høyeste antallet tilfeller som er rapportert den siste uken og 24 timer, med 165 og henholdsvis 29 infeksjoner. Arbeidet med å finne tilfeller gjenspeiles i antall PCR-tester for koronavirus som er blitt utført. Ifølge helsedepartementet gjennomførte de regionale myndighetene 179.000 tester mellom 19. og 25. juli, hvorav 1.911 kom positive tilbake, dvs 94 tester for hvert tilfelle som ble oppdaget. De siste syv dagene var dette tallet 89, noe som betyr at testingen har blitt intensivert.  

Uansvarlig oppførsel har fått skylden for utbruddene etter bildene av overfylte strender og mennesker som samlet seg i lokale fiester og på dansegulvet. Men mange av dem er koblet til familiesammenkomster, som den i Navalmoral de la Mata i Cáceres, der mer enn 20 personer har fått viruset. Og de mest alvorlige situasjonene er knyttet til overbefolkning og arbeidsforhold.  Dette er tilfellet i Málaga, der et utbrudd ved et Røde Kors-senter har ført til mer enn 100 infeksjoner, og i utbruddet blant fruktplukkere i Aragón, hvor mer enn 30 tilfeller ble oppdaget. I den nærliggende katalanske provinsen Lleida er det blitt oppdaget fem utbrudd: tre av dem i et fruktfirma, en i en kjøttpakningsfabrikk og en i et eldrehjem. Det er også fortsatt saker tilknyttet sykehus og i sosiale omsorgssentre – tre slike boliger har registrert utbrudd i Valladolid.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler