MYSTISK AMBASSADEANGREP

Amerikanske etterretningsorganer kan ha ligget bak februar-angrepet på den nordkoreanske ambassaden i Madrid, hvor en gruppe uidentifiserte personer brøt seg inn i ambassaden, passiviserte diplomatene og dro avgårde med datamaskiner, rapporterer avisen El Confidencial og henviser til politikilder.

Ifølge El Confidencial undersøker det spanske nasjonalpolitiet og den utenlandske etterretningsenheten i Centro Nacional de Inteligencia(CNI) alle mulige versjoner av det som skjedde. Ikke desto mindre fortalte kildene avisen at teorien om at amerikanske etterretningsorganer, som kunne ha handlet sammen med andre utenlandske kolleger, var involvert i angrepet, fikk fart. CNI mistenker angivelig at den måten ambassaden ble angrepet på, ligner “arbeidsmetoden” for de nordamerikanske etterretningstjenestene under hemmelige operasjoner.

Avisen la til at ambassadeansatte, som var i bygningen på angrepstidspunktet, fortalte etterforskere at noen av angriperne snakket koreansk og kunne være sørkoreanere, en “ strategisk alliert av USA”. Sent i februar kom rapporter i spanske media, som sa at en gruppe angripere hadde brutt seg inn i den nordkoreanske ambassaden i Madrid,  og tok effektivt hånd om det diplomatiske personell som gisler i flere timer og stakk av med flere datamaskiner. Hendelsen skal ha skjedd 22. februar. En av de ansatte klarte å rømme og kontaktet politiet.

En annen versjon er at nordkoreanske etterretningstjenester selv kan stå bak angrepet. Ifølge kilder kan angrepet på en eller annen måte være knyttet til den tidligere nordkoreanske ambassadøren i Madrid, som ble erklært persona non grata og utvist fra Spania  i 2017. Etterforskerne mener  at angriperne lette etter informasjon om diplomaten, som hadde hatt friheten til å bevege seg rundt i Madrid i fire år mens oppdraget hans varte.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler