Det italienske drama

Budsjett-kommisær og EU-byråkrat Gunther Oettinger sa til Deutche Welle det EU-ledelsen tenker, men da ble det nesten ragnarok i den italienske befolkningen. Dermed må det brannslukking til av den ikke folkevalgte EU-president Jean-Claude Junker for å redde stumpene. Men  skaden var allerede skjedd. Høyreorienterte Lega Nord eksploderte på meningsmålingene og nye beslutninger måtte tas.

-Italias skjebne ligger ikke i hendene på finansmarkedet. Uansett hvilket politisk parti som sitter med makten, så er Italia et grunnleggende medlem av Den Europeiske Unionen. De har bidratt svært mye til europeisk integrering», sa Juncker i en uttalelse. Til tross for den nye politiske utviklingen i landet, så er Juncker trygg på at de vil fortsette «på den europeiske veien».«Kommisjonen er klare til å samarbeide med Italia, med ansvar og gjensidig respekt. Italia fortjener respekt», understreket han. Junckers kommentar kom som svar på  tidligere uttalelser fra hans kompanjong og eurobyråkraten, budsjett-kommisæren Gunther Oettinger. Han advarte om de mulige finansielle konsekvensene det politiske kaoset i Italia kan føre til – og at det ville komme som en nyttig «lærdom» for italienske velgere: Min bekymring, og mine forventninger er at i de kommende ukene vil det vise seg at markedet, regjerings-obligasjoner og Italias økonomi vil bli så drastisk påvirket at det vil gi et signal til de stemmeberettigede om ikke å stemme på populistene til høyre og venstre», sa Oettinger til Deutche Welle i et eksklusivt intervju. Bemerkningen fra EUs budsjett-sjef om at «markedet vil lære italienerne ikke å stemme på populister» utløste raseri i Italia.

Oettinger ble derfor også kritisert av sin kommisjons-kollega, presidenten i Europarådet, president Donald Tusk. Han ba innstendig alle EU-institusjoner om å «respektere velgerne». Han minnet også om at EU-byråkratene er der «for å tjene velgerne», ikke å «belære» dem:  «Min appell til alle EU-institusjoner: vær så snill å respekter velgerne. Vi er der for å tjene dem, ikke belære dem».  Oettingers bemerkninger fikk også et rasende svar fra italienske politikere, inkludert Lega Nord-lederen Matteo Salvini. Han beskyldte denne EU-ansatte for å blande seg inn i indre affærer i landet, og ba han gå  av. Salvini fordømte kommentaren som «truende», og sa at den demonstrerte et «tysk ønske om hegemoni». Europa-parlamentets leder for det andre regjeringspartiet, femstjernersbevegelsen,  Laura Agea sa at Oettingers «ord er enestående alvorlige og at de er bevis på den klare manipulasjon det italienske demokratiet har lidt under de siste dagene». Hun ba innstendig Juncker om «øyeblikkelig å ta avstand fra Oettinger».

Den politiske usikkerheten har herjet Italia siden parlamentsvalget i mars, der ingen av partiene fikk avgjørende flertall. Etter måneder med forhandlinger greidde de euroskeptiske Lega Nord og Femstjernersbevegelsen å ble enige om en koalisjon, og presenterte en statsministerkandidat for president Sergio Mattarella den 21. mai. Men regjeringens hans ble vraket av presidenten på grunn av at de hadde plukket ut Paolo Savona som finansminister. Dette for å unngå en «risiko for å forlate euroen». Matarella ville i stedet ha en tidligere IMF-direktør, Carlo Cottarelli, som statsminister.  Denne nøysomme og pro-EU mannen var ventet å danne og lede en midlertidig regjering fram til det ble avholdt nytt valg. Dette trekket ble fordømt av de euroskeptiske majoritetspartiene som «grunnlovsstridig».  En slik regjering ville imidlertid bli kastet ved første anledning, skapt enda mer uro, og gitt populistpartiene enda større oppslutning i et nytt valg. Derfor dannes det nå  likevel en ny EU-skeptisk regjering i Italia, til Brussels store bekymring. EU-ledernes oppførsel de siste dagene vil neppe gjøre italienrne mer EU-vennlige med det første.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler