Coronavirus til besvær

Den nye coronaviruset, som offisielt har tatt livet av mer enn 900 mennesker og smittet over 40 000, har også en økende innvirkning på andre områder.

Den sørkoreanske elektronikagruppen LG vil ikke være representert på Mobile World Congress (MWC) i Barcelona på grunn av det nye coronaviruset. (Foto: Clara Margais/picture alliance via Getty Images)

Den sørkoreanske elektronikagruppen LG vil ikke være representert på Mobile World Congress (MWC) i Barcelona på grunn av det nye koronaviruset

Den amerikanske nettbutikkgiganten Amazon og det japanske multinasjonale konsernet Sony har kunngjort at de ikke vil delta i Mobile World Congress (MWC), det største årlige arrangementet for mobilbransjen. MWC, som viser frem den nyeste innovasjonen innen mobilteknologi, arrangeres i  Barcelona mellom 24. og 27. februar.

– Ettersom vi legger størst vekt på sikkerheten og trivselen til våre kunder, samarbeidspartnere, media og ansatte, har vi tatt den vanskelige beslutningen om å trekke oss fra å stille ut og delta på MWC 2020 i Barcelona, heter det fra Sony.

Amazon og Sony følger andre kjente navn som har trukket seg ut av den globale begivenheten som grunngir bekymringer for coronaviruset, bl.a.  datamaskingrafikk og maskinvaredesigneren Nvidia, elektronikkselskapet LG og utstyrsprodusenten Ericsson. I et forsøk på å motvirke strømmen av kanselleringer, hadde MWC-arrangøreren nylig kunngjort at de ikke ville tillate tilgang til reisende fra den kinesiske provinsen Hubei, episenteret til coronaviruset, eller til alle som har vært i Kina de siste 14 dagene før hendelsen. Men selv dette har ikke vært nok. «På grunn av utbruddet og fortsatt bekymring for det nye coronavirus, vil Amazon trekke seg fra å stille ut og delta i Mobile World Congress 2020», sa selskapet i en uttalelse søndag ifølge Reuters. Nettforhandleren skulle delta gjennom sin Amazon Web Services-divisjon, som leverer cloud computing.

Arrangementsarrangøren, GSMA telekombransjeforening, venter nå på å se om Amazon og Sonys beslutninger vil ha en dominoeffekt eller om tiltakene den har tatt for å begrense reiser fra Kina vil være nok til å berolige de andre utstillerne. Rundt 5 til 6% av MWC-deltakerne kommer fra Kina, sa GSMA i en uttalelse søndag. Årets begivenhet var forventet å trekke over 100 000 mennesker til den katalanske hovedstaden, men dette tallet kan nok reduseres betydelig. Hotellbransjen i Barcelona opplyser at det har vært en økning i kanselleringene for perioden som sammenfaller med MWC.

Spanias nasjonale mikrobiologisenter bekreftet søndag et  nytt tilfelle av roman coronavirus i landet. En britisk statsborger som bor med familien på Mallorca  har testet positivt for sykdommen. Pasienten kom tilbake til øya 29. januar etter å ha dratt på skitur til de franske Alpene. Det var der han var i nær kontakt med en gruppe briter, hvorav seks siden har testet positivt for viruset. Tilstanden har blitt beskrevet som «veldig mild» av Fernando Simón, direktør i det spanske helsedepartementet. Pasienten har blitt satt i karantene på Son Espases sykehus i Palma. Kona og to barn er under observasjon, ett av dem har influensa.

Helsedepartementet sa søndag at myndighetene i Balearene prøver å identifisere alle menneskene som mannen nylig var i kontakt med, inkludert passasjerer på flyvningene Genève-Barcelona og Barcelona-Palma som han tok for å reise hjem. Det første tilfellet i Spania er en tysk turist som reiste til La Gomera på Kanariøyene. Foreløpig er det ikke meldt om tilfeller på fastlandet.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler