Stormet grensegjerdet – sendt tilbake

Mer enn  100 migranter stormet onsdag 22. august  grensegjerdet til den spanske enklaven Ceuta i Nord-Afrika, opplyser spansk politi. Sju politifolk ble skadd da migrantene stormet gjerdet. Flere av dem av syre, ifølge politiet. Hendelsen skjer om lag én måned etter at 600 migranter stormet grensegjerdet og kom seg inn på spansk jord.  Men denne gangen gikk ikke alt etter planen.  Dagen etter, torsdag,  ble 116 migranter returnert, muliggjort av en lite brukt avtale mellom Spania og Marokko fra 1992.  Kun to mindreårige i gruppen som onsdag kom seg inn på spansk jord, ble værende i Ceuta.

Migranter som har til hensikt å storme de spanske oversjøiske territoriene Ceuta og Melilla fra Marokko, betaler mafiaer 18 euro for å få sjansen til å gjøre koordinerte forsøk. Det går frem av en konfidensiell rapport fra Guardia Civil som er omtalt i El País.  Mafiaen bestemmer dagen, tidspunktet og det eksakte punktet på grensen for det koordinerte angrepet. Innvandrere som ikke har betalt, får ikke lov til å delta. Før forsøkene sender gruppene ut speidere til å «inspisere området og samle oppdaterte opplysninger om sikkerhetsforanstaltninger som er implementert av marokkanske og spanske sikkerhetsstyrker. Når dagen er bestemt, oppsøker mafiaene  migranterne og fjerner deres mobiltelefoner, som ikke gis tilbake før de er nær grensegjerdet. Når øyeblikket kommer, ledes  gruppen til det valgte punktet og gis instruksjoner om hvordan de skremmer politiet ved å rope og kaste ting som stein, pinner, avføring, batterisyre og hurtigtørkende lim.

Det konfidensielle dokumentet ble nylig brukt av den spanske regjeringen til en appell ved Europadomstolen for menneskerettigheter i Strasbourg i en sak over to utvisninger utført av regjeringen til statsminister Mariano Rajoy. Spania ble anklaget for urettferdig deportering av to innvandrere fra Mali og Elfenbenskysten, som ulovlig krysset grensegjerdet som deler Marokko og Spania, 13. august 2014. I oktober 2017 hevdet retten i Strasbourg at de spanske myndighetene hadde overtrådt den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, og beordret at de betalte hver innvandrer  5000 euro  i erstatning. Den spanske regjeringen hevder at «det var ingen utvisning, men et forebyggende tiltak».   Til tross for at så store ressurser er  brukt i et forsøk på å sende ut to migranter som kom for fire år siden, velger Spania å gjøre det samme nå, nemlig straks å sende dem i retur til Marokko.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler