Barcelona sliter med sikkerheten

Bare fem måneder før innbyggerne i Barcelona stemmer i lokalvalg, seiler bysikkerhet raskt opp som bekymring nummer én for borgermester Ada Colau. En ny halvårlig rapport utarbeidet av byens tjenestemenn understreker at følelsen av usikkerhet for tiden av mange i lokalbefolkningen blir sett på  som det mest alvorlige problemet, foran boligpriser og det katalanske uavhengighetsproblemet.

I første halvdel av 2018 var det i gjennomsnitt 289 småtyverier, 30 voldelige overfall og 16 innbrudd pr dag.  Da Colau fikk makten i juni 2015 med sin venstreorienterte koalisjon Bcomú, var sikkerheten rangert som nummer fem på listen over borgernes bekymringer, og to år senere hadde den falt til syvende plass.  Rapporten, basert på 800 intervjuer som ble gjennomført mellom 27. november og 5. desember, viser at 21% av respondentene  hovedsakelig er bekymret for sikkerheten. Når Colau ble borgmester, var denne prosentandelen 3,4%.

I fjor krevde nabolagssammenslutninger og opposisjionspartier tiltak mot narkotikabandene, kjent som “narcopisos”, samt mot utbredt ulovlig gatesalg. Som svar, ba Colau regionale myndigheter om flere offiserer fra den katalanske politistyrken Mossos d’Esquadra, men hennes forespørsler ble flere ganger avvist av den katalanske innenrikssjefen Miquel Buch. Xavier Trias, leder for Det Kataloniske Demokratiske Partiet (PdeCAT) i bystyret, kaller denne siste rapporten “ødeleggende”. “Dette er resultatet av sviktende sikkerhets- og forebyggingspolitikk,” sa han og siterte ideologisk bias og mangel på støtte til den lokale politistyrken som noen av årsakene til den nåværende situasjonen.

Jaume Collboni, leder av det sosialistiske partiet i Barcelona, ​​sa at rapporten ber om politisk forandring. “Et flertall av innbyggerne føler at med Colau har Barcelona blitt verre. Dette er bildet av en regjering som er utslitt og gjemmer seg for realitetene, og av en borgmester som er mer opptatt av separatistens problemer enn av byens problemer.”

Colau frigjorde 12 millioner euro i midler til å betale for overtidstimer til den lokale politistyrken, men da var situasjonen allerede ute av kontroll. Innbyggere og besøkende delte en rekke videoer som viser gatekamper og narkomane som sov i parker midt i hjertet av byen.

Viseborgmester Gerardo Pisarello sa at det er forskjellige årsaker til disse tallene, men bemerket at motstanderne forsøker å slå politisk mynt på problemet. “Det handler om oppfatning. I flere uker har Manuel Valls og PP forsøkt å generere en situasjon med bekymring og usikkerhet som ikke stemmer overens med virkeligheten,” sier han.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler