Appelsiner til strømproduksjon

orange fruits on white ceramic plate

Innbyggerne i Sevilla  bruker appelsiner for å produsere en annen type juice – en som driver hele byen. Trærne ga bitre appelsiner til innbyggerne i Sevilla, hovedstaden i Spanias sørlige Andalusia-region. Men i stedet for å kaste dem, bruker innbyggerne i Sevilla disse appelsinene som en potensiell strømkilde.

Opprinnelig fra Asia, ble Sevilla-appelsiner ( Citrus aurantium ) først introdusert til landet av de muslimske maurerne for rundt 1000 år siden. Appelsintrærne har tilpasset seg regionens klima og har vokst rikelig siden den gang. «Folk sier at byen Sevilla er verdens største appelsinlund,» ifølge Fernando Mora Figueroa. Lederen for byens parkavdeling la til: «Appelsintrærne har slått rot her: De er motstandsdyktige mot forurensning og har tilpasset seg godt til regionen.»

Trærne produserer imidlertid bitre frukter som er uegnet til å spise. De får rett og slett falle fra treet og råtne på grunn av dette. Noen appelsiner faller på gatene – der de blir klemt  flate av forbipasserende kjøretøy. Dette fører til at veiene blir klissete, og saften tiltrekker seg deretter fluer. Faktisk sysselsetter Sevilla rundt 200 mennesker for å rense gatene for bitter juice fra de pressede appelsinene.

For å løse denne bitre situasjonen forårsaket av C. aurantium -frukter, foreslo Sevillas vannverksselskap EMASESA å bruke fruktene til å produsere elektrisk kraft. Den resulterende kraften skal deretter brukes til å drive et vannrenseanlegg i byen. Pilottesten lansert av EMASESA brukte 35 tonn appelsiner for ren energi – hvor hvert tonn appelsin ga 500 liter juice og 500 kilo skall. Selskapet forklarte hvordan systemet vil fungere: Appelsiner skal sendes til et anlegg som produserer strøm fra organisk materiale, hvor de skal fermenteres. Når fruktene gjærer, vil de produsere   metangass,  som deretter samles opp og brukes til å drive vannrenseanleggets generator. I følge resultatene fra pilottesten kan ett tonn appelsiner produsere opptil 50 kilowattimer – noe som er nok til å drive fem bolighus i en dag.

Leder for miljøavdelingen i EMASESA, Benigno Lopez, sa at ideen «ikke bare handlet om å spare penger». Han bemerket: «Appelsiner er et problem for byen, og vi produserer merverdi fra avfall.» Lopez uttrykte også håp om at alle byens appelsiner vil bli resirkulert til energi for å drive mange hjem i stedet for å bli kastet.  Sevilla har rundt 48 000 appelsintrær – og alle fruktene fra disse trærne kan gi strøm til mer enn 70 000 hjem hvis de konverteres til strøm. EMASESA-tjenestemenn sa i en uttalelse at de håper å gjøre den drømmen til virkelighet – men byen må investere rundt 250 000 euro (297 000 dollar) for dette arbeidet.

Foreløpig skal appelsinene brukes til å drive byens vannrenseanlegg – for å sikre at innbyggerne i Sevilla har rent vann og sanitæranlegg. Anleggene bruker i dag nesten 40 prosent av energien som kreves for å holde byen forsynt med drikkevann. Det langsiktige målet er å sette tilbake overskuddsenergi generert fra appelsinene tilbake til Sevillas strømnett. Bortsett fra dette vil prosjektet «energi fra appelsiner» hjelpe byen til å nå sine mål for å redusere utslipp og bli selvforsynt med energi. Sevillas ordfører Juan Cejas sa under en pressekonferanse at «EMASESA er nå et forbilde i Spania for bærekraft.»  

EMASESA skapte også bruk for de ellers bittersmakende fruktene med sitt energiprosjekt. Hele den andalusiske regionen produserer rundt 15 000 tonn Sevilla-appelsiner, men spanjolene spiser dem ikke. Fruktene blir i stedet eksportert til Storbritannia, hvor de blir bearbeidet til marmelade, en vanlig tetidsfavoritt. Sevilla-appelsiner brukes også til å lage de appelsinbaserte likørene Cointreau og Grand Marnier. Med forsøket fra EMASESA er byen Sevilla garantert å høste de søte fordelene av de bitre appelsinene.

Relaterte artikler