Solana ble nektet innreise

Javier Solana, en spansk politiker som var NATOs generalsekretær fra 1995 til 1999, har blitt nektet elektronisk autorisasjon for å komme inn i USA, en formalitet kjent som ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Den europeiske unions tidligere høye representant for felles utenriks- og sikkerhetspolitikk (1999-2000) fikk avslått søknaden av amerikanske myndigheter fordi han tidligere hadde reist til Iran, som er et land inkludert på den amerikanske svartelisten.

Spanjoler trenger ikke visum for å reise til USA for turer under 90 dager. Dette garanterer imidlertid ikke at de ikke vil bli stoppet ved grensen,  og for å unngå overraskelser, anbefales spanjoler å få elektronisk autorisasjon til å reise før de går om bord på flyet. ESTA gir ikke reisende rett til å komme inn i landet og Solanas søknad ble avvist, noe som betyr at han ikke kunne delta på et arrangement på Brookings Institute, en ideell offentlig politisk organisasjon basert i Washington.

Kilder på den amerikanske ambassaden i Madrid nektet å kommentere Solana-saken, men forklarte at det elektroniske systemet automatisk avviser søknader fra personer som har reist til Iran, Irak, Syria, Sudan, Libya, Somalia og Jemen de siste årene. Dersom disse personene ønsker å reise til USA, må de søke om visum som om de ikke var borgere i et land som er unntatt fra det kravet. Solana selv ønsker å bagatellisere  hendelsen og bekreftet at han fullfører papirarbeidet for å få visum. Som EUs leder for diplomati var Solana en av de første menneskene som fremmer en atomhandel med Iran. Den siste gangen Solana reiste til Teheran, var i 2013 for innvielsen av den iranske presidenten Hassan Rouhani.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler