Spent i Persiabukta

President Trump sa onsdag at han har instruert den amerikanske marinen om å eliminere alle iranske marinebåter som trakasserer amerikanske skip, i kjølvannet av en episode i Persiabukta. Presidentens direktiv kommer også flere måneder etter fiendtligheter mellom USA og Iran som inkluderte et angrep på den amerikanske ambassadestasjonen i Irak. Som svar gjennomførte USA et angrep som drepte den iranske generalen Qassem Soleimani.

Episoden skjedde i forrige uke. Seks amerikanske krigsskip gjennomførte øvelser med den amerikanske hærens Apache angrepshelikoptre i internasjonalt farvann utenfor Iran forrige onsdag da de gjentatte ganger ble trakassert av 11 iranske islamske revolusjonsvakt-marinefartøyer, melder den amerikanske sjøforsvarets 5. flåte.  De iranske skipene krysset gjentatte ganger ekstremt nær foran og bak de amerikanske fartøyene i høye hastigheter 

Amerikanerne svarte med å gi flere advarsler via radio – inkludert fem korte signaler fra skipenes horn og langtrekkende akustiske støyproduserende enheter, men fikk ingen svar fra IRGCN, opplyser marinens 5. flåte i en uttalelse. Etter omtrent en time svarte de iranske fartøyene på radio, før de manøvrerte seg bort fra de amerikanske skipene og økte avstanden mellom dem, ifølge marinen. US Navy sa at Irans farlige og provoserende handlinger «økte risikoen for feilberegning og kollisjon» og var i strid med internasjonale maritime regler  for adferd til sjøs.  

Hendelsen forrige uke kom en dag etter at iranske soldater stormet et Hong Kong-flagget tankskip i Hormuzsundet før de raskt forsvant da de fikk vite at fartøyet var fra Kina. Tidligere denne måneden sendte Trump en sterk advarsel til Iran, etter å ha hevdet at Iran planla et «snikangrep» på amerikanske tropper i Irak. «Etter informasjon og hva vi tror planlegger Iran eller deres allierte et snikangrep på amerikanske tropper og / eller eiendeler i Irak. Hvis dette skjer, vil Iran faktisk betale en veldig tung pris!» twitret Trump.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler