Matvareprisene fortsetter å stige

Prisøkningen på mat i USA nærmer seg et punkt der forbrukerne vil endre sine matvaner. Hvis matvareprisene stiger ytterligere, advarer ledere i industrien om at forbruksvaner kan endres.

Gjennom dette året har amerikanske forbrukere godtatt de økende kostnadene for grunnleggende matvarer i supermarkeder og dagligvarer. Men selskaper som lager mange av de nå dyrere matvarene, er bekymret for at de kan nå et vendepunkt. Ledere i supermarkeder  har påpekt at prisøkninger som overstiger fem prosent, sannsynligvis vil påvirke forbrukerne til å revurdere sine vaner radikalt for å klare de økte dagligvareregningene de nå må håndtere. Matinflasjonen i USA nærmer seg raskt et nivå der forbrukere ikke lenger vil klare seg. I september økte matvareprisene med 4,5 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Det multinasjonale mat- og drikkekonsernet Nestle økte nylig prisene med fem prosent for å matche inflasjonsnivået. Selskapet har gjort dette   til tross for det imponerende salget. Nestle kunngjorde nylig at salget økte med 6,5 prosent i tredje kvartal 2021 sammenlignet med samme periode i fjor. Nestle har også besluttet å heve prisene til tross for den sterke etterspørselen etter produktene. Mange dagligvare- og supermarkedsledere forbereder seg på å heve prisene. Flere selskaper har advart kundene om at de må forvente høyere priser i matbutikken . Milliardær John Catsimatidis, president i Gristedes og D’Agostino Foods, tror prisene vil øke med hele 10 prosent. Under et intervju på  Fox Business advarte Catsimatidis om at selskaper som Nabisco, Pepsi og Coca-Cola mest sannsynlig vil prioritere sine produkter og øke prisene for å komme videre.

«Jeg ser at matprisene stiger enormt,» sa han. «Administrerende direktører vil være i forkant, og måten de gjør det på er å droppe alle kampanjer. » Catsimatidis tror ikke at denne trenden snur. Han tror det vil bli verre. «Jeg ser over 10 prosent prisøkning de neste 60 dagene,» advarte han. Milliardærsjefen sa at dagligvarebedrifter som hans eget kommer til å tjene mye penger i denne perioden med rask inflasjon. «Hvorfor gi bort noe når du ikke trenger å gi det bort og det gir mer margin?» spurte Catsimatidis. «Så, jeg tror at disse selskapene nå vil ha rekordoverskudd i tredje kvartal.»

Albertsons administrerende direktør Vivek Sankaran er litt mer optimistisk. Han mener at matinflasjonen fortsatt er håndterbar, og at forbrukerne ikke blir slått ut av prisøkningene ennå. Han hevdet videre at prisøkningene ikke har resultert i «noen grunnleggende endring i forbrukernes oppførsel i forhold til hva de kjøper.» Sankaran innrømmet at det å kjøpe matvarer kan være «problematisk» for mange forbrukere på grunn av tilgjengelighet, men han hevdet at de ikke burde være bekymret, ettersom mange selskaper som hans egne gir kundene alternativer. «Du finner kanskje ikke akkurat det du vil, men du finner noe annet,» hevdet han. «Neste uke kan du få akkurat det du vil, fordi mange produkter nå er fordelt.» Sankaran sa at den nåværende mangelen «er ingenting som vi så» i de tidlige dagene av Wuhan coronavirus (COVID-19) pandemi. I følge Sankaran hadde mange butikker tomme hyller i de tidlige stadiene av pandemien. Han sa at dette ikke er tilfelle akkurat nå, selv om mange dagligvarebutikker over hele landet rapporterer om mangel på mange matvarer.

Denne matvarekrisen vil selvfølgelig også påvirke globale markeder. Analytikere sier at verden står overfor den verste hungersnødskrisen på 15 år. På samme måte understreker de at matnødsfallet vil treffe de fattigste nasjonene med størst styrke, fordi det er de som er mest avhengige av import. På den annen side kan en matkrise være en utløser i land der det er sosial misnøye, og vike for bevegelser som skaper stor politisk ustabilitet, med andre ord oppstand. 

https://hiramnoriega.com/– WSJ.com- FoodInstitute.com- FoxBusiness.com

Relaterte artikler