Nye Ebola-utbrudd i Kongo

Antall Ebola-tilfeller registrert hver dag i Den demokratiske republikken Kongo (DRC) er doblet, noe som tyder på at det kan spre seg til andre regioner og andre land.

Jean-Philippe Marcoux  i DRC sier:  «Nå er det dobling – det er veldig mulig at det kan dobles igjen. Hvis vi ikke øker ressursene betydelig, vil det fortsette å øke. Det vil spre seg gradvis til andre  områder, og det vil være der lenge. » Hvis denne doblingen fortsetter, representerer den en eksponentiell vekst. Det nåværende Ebola-utbruddet i DRC begynte i juli 2018 og er nå den største i landets historie og den nest største som noensinne er registrert. Ifølge landets helsedepartement, per 17. januar 2019, har det vært 668 tilfeller og 410 dødsfall under utbruddet.

Utbruddet er sentrert i to nordøstlige provinser, Nord-Kivu og Ituru, som er en krigssone i en ekstremt voldelig pågående etnisk borgerkrig. Det er ennå ikke funnet noen tilfeller utenfor DRC, men den stadig raskere spredningen av sykdommen gir anledning til bekymringer for at den snart vil spre seg til Uganda, Rwanda, Burundi og til og med Sør-Sudan. Epidemien var opprinnelig sentrert i Beni, med en befolkning på 232.000. Men det har spredt seg til Butembo, med en befolkning på over en million, en tett befolket handelsby nær Uganda-grensen. Lenger sør langs motorveien fra Butembo ligger millionbyene Goma og Bukavu.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har fokusert på å hindre spredning i de to sistnevnte byene.  Problemet er at den fortsatte krigen får sykdommen til å spre seg på en ukontrollert og uventet måte. Resultatet er at nye tilfeller av Ebola dukker opp på uforutsette steder og mennesker.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler