Vær obs på strømforbruket

Før kunne man velge å bli fakturert med en pris for alt forbruk eller velge såkalt diskriminering, slik at man fikk billigere strøm når markedet forbrukte minst. Nå vil dette gjelde alle.

Rød pris (dyreste pris): fra 10:00 til 14:00 og fra 18:00 til 22:00 

Gul pris (mellompris): fra kl. 08.00 til 10.00, fra kl. 14.00 til 18.00 og fra kl. 22.00 til 00.00.  Grønn pris (billigste pris): fra 00:00 til 08:00 fra mandag til fredag ​​og 24 timer i helger og helligdager.

Når vi tar dette i betraktning, kan vi for eksempel sette på vaskemaskinen ved midnatt i stedet for klokka 11.00.  Med klimaanlegg og elektrisk gulvvarme er det litt mer. Ta deg tid til å programmere  slik at strømregningen ikke skyter i været! For at forbruket ikke øker unødvendig, er vedlikehold nøkkelen. Motoren må fungere bra, og filtrene må være helt rene , samt luftinntaks- og utløpsgitterene. Ideelt sett er det om sommeren å gjøre en dyp rengjøring annenhver uke eller en gang pr måned. Å komme hjem en varm sommerdag og kjøre klimaanlegget på full spreng kan være veldig fristende, men det er ikke det beste når det gjelder effektivitet og komfort. Den ideelle temperaturen er 25 grader Celsius . Og husk at for hver grad mindre koster strømmen 8% ekstra. Og til slutt er det praktisk å utnytte de første timene på dagen for å ventilere huset. Mens klimaanlegget er i gang, er det best å holde soveromsdører og vinduer lukket for å spare penger.

Dette er en ny måte for myndighetene til å jevne forbruket over døgnets timer. Det betyr nepp at strømregningen blir lavere enn du har i dag, men vesentlig høyere dersom du ikke bruker hodet. Alt tyder på at prisøkningen på elektrisitet kommer til å «eksplodere» i årene som kommer. Det smarteste du kan gjøre er å investere i et solaranlegg og samtidig håpe at myndighetene ikke kopierer stuntet fra 2012, da de påla alle som hadde solanlegg å betale skatt for den strømmen de selv produserte.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler