Øresus blant mulige vaksineskader

Midt i presset for en fjerde dose covid-19-vaksiner, har Verdens helseorganisasjon sagt at den ser på rapporter om hørselsproblemer som stammer fra vaksinene. I følge NBC News har WHO rapportert 367 tilfeller av tinnitus blant personer som har fått en covid-19-vaksine.

Tilstanden er preget av øresus, og det oppstod vanligvis innen én dag etter at vaksinen ble gitt til pasienter som rapporterte det. Pasienter som opplevde denne bivirkningen varierte i alder fra 19 til 91, rapporterte NBC. Nesten 75 prosent av de som rapporterte tilstanden var kvinner.  I tillegg til tilfellene av tinnitus, rapporterte WHO at 164 personer identifiserte nytt hørselstap etter å ha mottatt vaksinen per 22. februar. «En nylig signaldeteksjonsaktivitet ved Uppsala Monitoring Center (UMC) identifiserte hørselstap (inkludert plutselige tilfeller) og tinnitus etter covid-19-vaksinasjon som et foreløpig signal som skal vurderes videre,» skrev WHO i et nyhetsbrev.

Noen av pasientene som opplevde disse symptomene rapporterte også «hodepine, svimmelhet og kvalme», sa WHO. NBC sa at rapporter om tinnitus kom fra 27 forskjellige land, inkludert Italia, Storbritannia og USA. Mens noen pasienter kom seg raskt, måtte andre gjennomgå «steroidbehandling» for å løse bivirkningene, heter det i nyhetsbrevet. I tillegg beskrev flere pasienter tinnitusen deres etter vaksinasjon som «utilfreds og livsendrende i flere måneder,» rapporterte NBC. WHO sa at de måtte fortsette å overvåke rapporter om disse bivirkningene for å ta en endelig avgjørelse om neste trinn. «Bevissthet om denne mulige koblingen kan hjelpe helsepersonell og vaksinerte med å overvåke symptomer og søke omsorg, etter behov,» heter det i nyhetsbrevet. «Siden det fortsatt bare er begrensede data i litteraturen som gir bevis for denne koblingen, er ytterligere overvåking nødvendig.»

Denne rapporten kommer samtidig som Food and Drug Administration godkjente en fjerde dose av Pfizer- og Moderna COVID-19-vaksinene på tirsdag. I følge CNBC godkjente FDA en ny booster-sprøyte for både Pfizer- og Moderna-vaksinene for alle over 50 år. Det er ment å gå sammen med de originale to dosene og den første booster-sprøyten, noe som betyr at folk som har denne vaksinen vil har blitt inokulert fire ganger. I tillegg autoriserte FDA en annen Pfizer-booster til alle fra 12 år og oppover med et svekket immunsystem, samt en ny Moderna-booster for alle fra 18 år og oppover med nedsatt immunsystem. FDA holdt ikke et møte i sin vaksinerådgivende komité før de utstedte de nye autorisasjonene, rapporterte CNBC. Flyttingen kommer bare to uker etter at Pfizer og Moderna opprinnelig ba om autorisasjon for et fjerde skudd.

Relaterte artikler