Antyder at viruset kom utenfra

En artikkel i den statskontrollerte kinesiske  avisen Global Times på søndag sa at ideen om at viruset ble importert via et annet land til Wuhan i fjor ‘ikke kan utelukkes.’

Beijing har desperat presset den nye teorien siden oktober da eksperter som sporer et utbrudd i Quindao by, fant levende koronavirusprøver på pakker med importert frossen torsk.   Forskere over hele verden sier at teorien er «svært spekulativ» og mener det er mye mer sannsynlig at viruset gikk fra flaggermus til en annen dyreart og deretter til mennesker i Wuhan. Dailymail.co.uk rapporterer: Coronavirus-tilfeller ble først rapportert i den kinesiske byen i desember i fjor før sykdommen spredte seg raskt rundt hele verden, og forårsaket 1,5 millioner dødsfall og ødeleggende økonomier. Global Times-rapporten kommer midt i økende politisk og økonomisk spenning mellom Australia og Kina etter at Beijing innførte 212 prosent toll på Aussie-vin og delte  propagandabilder som refererte til krigsforbrytelseanklager mot australske tropper i Afghanistan.

I en egen  artikkel  søndag hevdet den samme avisen at Australia – en nær amerikansk alliert – har vært ‘bonden» i den amerikanske regionale strategien de siste årene og la ved en tegning av en kenguru som projiserer i skyggen av en ørn, det nasjonale emblemet av Amerika. The Global Times forsøkte å tvile på ideen om at Covid-19 stammer fra Wuhan, og sa at frossenprodukter ble importert til byen fra flere land, inkludert «kjøttprodukter fra Brasil og Tyskland … australsk biff, chilenske kirsebær og ecuadoriansk sjømat.»

Det kinesiske senteret for sykdomskontroll og forebygging sa i oktober at laboratorietester bekreftet at Covid-19 kunne overleve lenge på emballasje av frossen mat. Yang Zhanqiu, en patologiekspert ved Wuhan Universitet, fortalte Global Times at oppdagelsen gjorde det mulig at viruset opprinnelig ble importert til Kina. Verdens helseorganisasjon, WHO,har sagt at viruset kan «overleve lenge under kjølelagringsforhold», men eksempler er «sjeldne og isolerte».  Global Times hevdet at det siden juli har vært 40 tilfeller av koronavirus på impoertert pakker med  frossenmat, inkludert på importert storfekjøtt.  Forfatterne innrømmet imidlertid at det ikke var noe bevis for teorien om at viruset startet utenfor Kina.  En anonym ekspert ble sitert på: ‘Teoretisk er det mulig at koronavirus fra andre land forårsaket tidlig utbrudd i Wuhan, men vi mangler bevis.’ Kina siterer emballasje av frossen mat som en Covid-19-risiko og har økt inspeksjonen selv om Verdens helseorganisasjon sier at verken mat eller emballasje er en kjent overføringsvei.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler