Jaget ut inntrengere

Flere hundre innbyggere i Portugalete, i Spanias nordlige region Baskerland, har klart å kaste ut en gjeng inntrengere som flyttet inn i en 94 år gammel kvinnes hjem da hun dro for å besøke sin syke søster noen dager.

Situasjonen til den eldre kvinnen, som ved hjemkomsten fant inntrengere som bodde inne i huset der hun hadde bodd hele livet, utløste et kontant svar fra naboer og sympatisører som samlet seg i et stort antall foran huset. Samlingen av sympatisører begynte klokka 18 torsdag og det kom stadig til flere fram mot midnatt. En uttalelse ble lest opp som krevde en løsning fra myndighetene, mens offeret for den ulovlige okkupasjonen, Victoria de Castro, sa: «Jeg har bodd her siden 1931, vær så snill, jeg vil hjem.»

Konfrontert med en stadig sintere folkemengde, som truet med å sparke inn døren ved flere anledninger, endte inntrengerne med å ringe politiet for å si at de ville forlate lokalene hvis de ble garantert politibeskyttelse. Okkupantene gikk etter hvert ut under tunge sikkerhetstiltak, og det er inngitt anmeldelse på dem for okkupasjon av fast eiendom. «Jeg må takke innbyggerne i Portugalete, for uten deres hjelp hadde dette vært umulig», sa Jesús, en av nevøene til De Castro. “Politiet forsvarte inntrengerne, ikke oss, så takk til alle naboene. Dette kan skje enhver innbygger i Portugalete. ”

Disse husokkupantene er blitt beskrevet av noen lokale innbyggere som fagfolk med en historie om å okkupere andre folks hjem. «Da flere av oss konfronterte en ung kvinne på rundt 20 år som gikk ut av huset på onsdag, truet hun oss med en kniv,» fortalte en av naboene. I henhold til spansk lovgivning innebærer det å få tilbake hjemmet sitt etter en slik okkupasjon lange prosedyrer som inntil nylig kunne ta opptil to år. En ny lov som ble innført i 2018, søker å redusere dette til 30 dager gjennom sivile prosesser , snarere enn straffesaker. Men de lange tidsrammer og kompliserte papirer presser mange huseiere til å ganske enkelt betale husokkupanter for å forlate stedet. I Victoria de Castros tilfelle klarte folkelig inntreden å jage ut okkupantene ut etter fem dager. Rettsmøtet for å behandle hennes klage var berammet til 20. november.

Det er rundt 87 000 hjem i Spania som blir ulovlig okkupert, ifølge Cerdà Institute, en konsulentstiftelse. Men det er bare de der eierne har sendt inn anmeldelser til politiet, og det reelle antallet kan være nærmere 100 000. Typen av okkupasjoner har også endret seg. «Vi finner problemer hver dag i luksuriøse boligområder. Husokkupanter er ikke lenger bare familier uten økonomiske ressurser, det er profesjonelle husokkupanter. Problemet er organisert kriminalitet», sier Óscar Aragón, generaldirektør for VPS, et selskap som passer på private hjem med varslingssystemer.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler