Turistene svikter
Årets første seks måneder har markert et nytt lavpunkt for Spanias turistsektor, som fremdeles sliter med å komme seg etter virkningene av koronaviruspandemien.
Mellom januar og juni var det 5,4 millioner internasjonale besøkende til landet, ifølge tall offentliggjort tirsdag av INE. Dette er omtrent halvparten så mange som i samme periode i 2020, da det var 10,7 millioner utenlandsankomster. De aller fleste var konsentrert i januar og februar, før Spania erklærte alarmstatus i midten av mars og turisme ble redusert til null. Årets tall er også lysår unna de 38,1 millioner internasjonale besøkende som kom i første halvdel av 2019, som var et rekordår for turisme i Spania med 83,7 millioner ankomster i et land med en befolkning på 47,4 millioner. Bare i juni 2019 var det 8,8 millioner besøkende, mer enn antallet som ankom i hele første halvdel av 2021.
Faktisk har dette vært de verste seks månedene siden INE og den offentlige institusjonen Turespaña begynte å føre månedlig oversikt i år 2000. Når det gjelder pengebruk til turister, er nedgangen lik: mellom januar og juni brukte utenlandske besøkende € 5,8 milliarder, halvparten så mye som i fjor og 85% mindre enn i samme periode i 2019. De eneste positive dataene er overnattinger, som utgjorde 51,7 millioner hvis både utenlandske og innenlandske turister telles. Dette er nesten 74% mindre enn i 2019, men bare en nedgang på 14% fra i fjor. Det er delvis fordi hoteller ble stengt mellom mars og juni i fjor under Spanias alarmtilstand. Også mobiliteten mellom Spanias regioner ble betydelig begrenset i løpet av første halvår i år da regionale myndigheter forsøkte å begrense smitte. I mellomtiden forble internasjonale ankomster på et minimum, ofte på grunn av reisebegrensninger fra kildelandene.
Statistikk viser at det var 1,2 millioner besøkende fra Frankrike og 1,2 millioner fra Tyskland i første halvår, mens det bare var 273 333 fra Storbritannia på grunn av sistnevnte lands forbud mot feriereiser til mai. Reisebegrensninger ble lettere i hele EU i begynnelsen av sommeren, selv om det for Storbritannias tilfelle ikke var før i midten av juli at fullstendig vaksinerte innbyggere fikk reise til Spania uten å måtte isolere seg selv når de kom tilbake. Helt siden midten av mars 2020, da koronakrisen begynte å samle styrke, har Spanias turistindustri overlevd delvis takket være offentlig støtte i form av ERTE-ordningen for bevaring av jobber og lån garantert av Spanias offisielle kredittinstitutt (ICO). Bedriftseiere venter fortsatt spent på direkte hjelp som ble lovet i mars, men som ennå ikke har blitt realisert.
Spania har for tiden å gjøre med en femte bølge av koronaviruset , selv om vaksinasjonsraten er blant verdens høyeste og smitte hovedsakelig er begrenset til unge, uvaksinerte mennesker hvis sjanse for å utvikle alvorlige symptomer er lave. Men bransjen er bekymret for at Spanias høye smittefrekvens vil føre til økte reisebegrensninger fra store kildemarkeder, særlig Tyskland, Frankrike og Storbritannia.