Migranttrafikken i Middelhavet

Det siste NGO-skipet som opererer sentralt i Middelhavet, Aquarius, mister sin registrering. Italia anklages for å ha presset Panama.  Avgjørelsen innebærer at skipet neste gang det legger til kai vil være nødt til å fjerne flagget som viser at det har rett til å seile. Det vil ikke kunne dra videre før det blir registrert på nytt, skriver BBC.

Teamet om bord på Aquarius, som nærmest har gått i skytteltrafikk til europeiske havner med ulovlige afrikanske migranter,  skal lørdag ha blitt kjent med at Panamas maritime myndigheter er blitt oppfordret av den italienske regjeringen til å trekke tilbake registreringen, skriver MSF (Leger Uten Grenser) i en pressemelding mandag. Begrunnelsen skal ha vært at registreringen utgjør et politisk problem for Panama og landets flåte.

Aquarius har drevet redningsarbeid i Middelhavet siden februar 2016. Fram til august i år seilte det under Gibraltars flagg, men da dette ble fjernet, ble det omregistrert i Panama.  MSF oppfordrer EU-landene til å sørge for at Aquarius fortsatt får drive søk- og redningsarbeid i Middelhavet. Organisasjonen har fått sterk kritikk fordi skipet har plukket opp migranter helt inntil den libyske kysten uten at de engang har vært i nød. Aquarius var det siste gjenværende NGO- skipet i Middelhavet som søker etter og  plukker opp migranter for å transportere dem til den europeiske siden.

Italias innenriksminister Matteo Salvini avviser at Italia har lagt press på Panama. Søndag la han ut en Twitter-melding der han framholdt at han ikke engang visste hvilket retningsnummer som skal brukes i telefonoppringinger til Panama.   Han påpeker samtidig at Aquarius har hindret den libyske kystvaktens arbeide og ignorert orde.  -De kan forandre navn og flagg tusen ganger, men italienske havner er og vil forbli stengt, sa Salvini. Etter at den nye italienske regjeringen kom på plass i sommer har den fått til en effektiv stopp for ankomsten av migranter til italienske havner, hvilket har gjort Salvini og regjeringen meget populær blant italienerne. Femstjernersbevegelsen og Lega Nord, som utgjør regjeringen, har samlet økt sin popularitet siden valget og har mer enn 60 prosent oppslutning på diverse meningsmålinger.

Mens Italia har stengt grensene, har Spania overtatt som den største innfallsporten inn i Europa. Spanias maritime redningstjeneste plukker daglig opp flere hundre migranter i Middelhavet og tar dem med til fastlandet, der de fleste ønsker seg videre til andre europeiske land med bedre velferdsordninger enn Spania. Det har ført til at Frankrike i realiteten har stengt grensen mot Spania. Det betyr opphopning av migranter i Baskerland. Mesteparten av trafikken utgjøres  fremdeles av unge menn fra Afrika sør for Sahara. Hittil i år har det kommet mer enn 33.000 migranter via sjøveien til Spania.  Samtidig med økningen av migranter til Spania øker også strømmen til Hellas. Bare til Lesbos kommer det mellom 200 og 250 personer hver dag, noe som tilsvarer opp mot 100.000 årlig.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler