Dieselkrise

Olje og gassprisene er ute av kontroll, men situasjonen med en bestemt type gass, diesel , er kanskje den mest bekymringsfulle på grunn av de alvorlige konsekvensene dersom det går tomt. 

Som de fleste har observert er prisen på diesel nå høyere enn bensin og nærmer seg raskt  2 euro pr liter. Det er nær en dobling på kort tid. Diesel er et absolutt kritisk drivstoff for å opprettholde «just in time» levering av varer og tjenester over hele verden. Diesel kan forsvinne fra noen områder av verden på grunn av sanksjoner mot Russland på grunn av invasjonen i Ukraina.

Lederne for et av de største råvarehandelshusene og den største uavhengige oljehandleren talte på det nylige FT Commodities Global Summit i Lausanne, Sveits, og avslørte at så mange som tre millioner fat olje og dens produkter pr dag kan gå tapt på grunn av sanksjoner mot Russland. I tråd med tidligere estimater kan de globale markedene for diesel stå overfor en stor klemme, med Europa som  mest utsatt for en «systemisk» mangel på diesel som kan føre til drivstoffrasjonering.

«Det som alle er bekymret for vil være dieselforsyninger. Europa importerer omtrent halvparten av dieselen fra Russland og omtrent halvparten av dieselen fra Midtøsten, sier Russell Hardy, sjef for den Sveits-baserte oljehandleren Vitol. «Den systemiske mangelen på diesel er der.»  Rundt 15 prosent av Europas diesel kommer fra Russland, ifølge FT. Dette utgjør alvorlige problemer for europeiske forsyninger ettersom USA og dets allierte fra den nordatlantiske traktatorganisasjonen (NATO) fortsetter sitt korstog mot Vladimir Putin.

Raffinerier kan øke dieselproduksjonen som svar på høyere priser, men dette vil gå på bekostning av andre oljeavledede produkter. Rasjonering, sa Hardy, er fortsatt en sterk mulighet.  «Diesel er ikke bare et europeisk problem,» bemerket Torbjorn Tornqvist, medgründer og styreleder for Gunvor Group med hovedkontor i Genève. «Dette er et globalt problem. Det er det virkelig.» Europeiske gassmarkeder fungerer ikke lenger ordentlig, la han til, ettersom handelsmenn møter store krav fra banker om kontanter for å dekke sikringsposisjonene deres.  «Jeg tror den er ødelagt,» sa Tornqvist. «Det er virkelig. Jeg trodde aldri at noen kunne si: ‘Ah, gassen har falt under €100 per megawattime, det er veldig billig.’»

Før Russlands invasjon av Ukraina var Europas engrospris for gass rundt €70  per megawattime. På et tidspunkt nådde den rundt €230  per megawattime, og har siden kommet under €100  per megawattime. Europas største energihandlere oppfordrer nå regjeringer og sentralbanker til å skaffe nødlikviditet for å dekke innsatsene sine midt i kraftig volatilitet i energimarkedene. «Hardy sa at for å flytte en last tilsvarende én megawattime flytende naturgass priset til € 97, må tradere gi € 80 i kontanter, noe som belaster kapitalkravene deres.»  

Å oppfylle Europas gasslagringskrav for neste vinter midt i alt dette kaoset vil være tøft, spesielt gitt  tilstanden til spotmarkedet for gass – det vil si med mindre lovgivere griper inn for å skjerme kjøpere mot prissvingninger. «Dieselmarkedet er ekstremt stramt,» sa Trafigura-sjef Jeremy Weird. «Det kommer til å bli strammere og vil sannsynligvis føre til tomme lager,» noe som betyr at bensinstasjoner til slutt kommer til å gå tørre.

Tallrike andre administrerende direktører uttrykte lignende følelser om bensinstasjoner som går tom for diesel, som er når helvete virkelig vil bryte løs for den globale økonomien, som er avhengig av diesel for levering av forbruksvarer. «Unødvendig å si, uten diesel vil ikke bare trafikken i Europa stoppe opp, men mye om ikke alle amerikanske lastebilbaserte logistiske støtte- og forsyningskjeder vil snart bli lammet,»  «Konsekvensene for den globale økonomien vil være alvorlige.»

Relaterte artikler