Terror mot muslimer på New Zealand

Til sammen 49 mennesker er drept i angrepene på de to moskeene på New Zealand. Én person, en mann i slutten av 20-årene, er siktet for drap, og skal fremstilles for retten i Christchurch lørdag morgen, sier politisjef Mike Bush. 41 ble drept i Noor-moskeen, mens 7 ble drept i Linwood-moskeen i Christchurch, opplyser politisjef Bush.

Terroristen heter Brenton Tarrant, kjent som en australsk høyreekstremist,  og det synes å være snakk om et hevnangrep for islamsk terror. Han har lagt ut en stor mengde  bilder med våpen der det står navn på diverse offer for islamsk terrorisme, navn på steder utsatt for islamsk terrorisme og nevning av diverse ugjerninger med rot i islamsk ukultur (f.eks. groomingsaken i Rotherham). Han har også lagt ut en grotesk video fra angrepet, tatt med kamera på hodet, og lagd en tråd på 8chan  der han får hyllester fra Breivik-tilhengere og andre nazister.  

Han er tidligere kommunist og anarkist, nå «økofascist» etter egne ord. Angrepet synes å være en direkte konsekvens av angrepet i Stockholm og Ebba Åkerlunds dødsfall. Han anser seg selv for å være rasist, men ikke homofob, ei heller jødehater. Han misliker konservatisme (kaller det korporatisme i forkledning), bekjenner seg til både høyre- og venstresida avhengig av definisjon, er stort sett motstander av politikken til Trump og har ikke noe imot muslimer som lever i muslimske land. Det meste er besvart i et Breivik-aktig manifest, om enn betydelig mindre, som han har lagt ut på Facebook-profilen sin. Han la også ut en video med opptak av hele hendelsen som du kan se ved å klikke her. ADVARSEL: STERKE BILDER

Det er uklart hvor mange som skal ha vært involvert i angrepene, men politiet jakter ikke aktivt på flere gjerningspersoner. Fire ble først pågrepet, én av dem er sjekket ut av saken, og statusen for to andre er uklar.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler