Frykter det store strømbruddet

gray GE volt meter at 414

I Tyskland er det økende tegn på at et utbredt strømbrudd før eller siden er nært forestående: Regionale strømbrudd skjer stadig oftere – dette skjedde igjen onsdag, denne gangen i Pirmasens, Rheinland-Pfalz, hvor strømmen var borte i mer enn åtte timer.

Årsaken til «forstyrrelsen», som det nok en gang betryggende ble kalt, skal ha vært en feil i et mellomspenningsfelt. Heldigvis fikk ansvarlig kommunal energileverandør installere en midlertidig løsning slik at strømmen var på igjen etter åtte timer. Dessverre er det som høres trivielt og banalt ikke lenger et isolert tilfelle . Faktisk har tilsvarende rapporter hopet seg opp i Tyskland i flere måneder: I oktober i fjor gikk strømmen i Frankfurt i flere timer. I tillegg til rundt 11 000 private husholdninger, rammet dette også aldershjem, hvor mange av beboerne var avhengige av ventilatorer.

Også denne uken var det et nytt lokalt strømbrudd i Freiburg. Lignende hendelser har skjedd igjen og igjen og med en økende tendens i hele Tyskland de siste årene. Det har allerede vært to store strømbrudd i Berlin bare i år , som har påvirket hele distrikter og hundretusenvis av mennesker . Storskala «mini blackouts» har skjedd stadig oftere i hovedstaden i lang tid. Energiomslaget med sin fluktuerende energitilførsel fra fornybar energi, som i økende grad krever kompensasjon gjennom strømkjøp fra utlandet under «mørke nedgangstider», fører til en stor belastning på infrastrukturen – og gjør det høyindustrialiserte landet Tyskland mer og mer avhengig på utlandet.  Dette er den bitre sannheten bak den «grønne energiomstillingen».

Frykten for strømbrudd i ett eller flere europeiske land, hvis strømnett ofte er sammenkoblet, har vært økende i lang tid: I f.eks. Østerrike har både hæren og andre eksperter ventet et slikt scenario i årevis. I begynnelsen av dette året demonstrerte General Association of the German Insurance Industry (GDV) tydelig de katastrofale politiske og økonomiske konsekvensene av en stor blackout : Senest etter 24 timer ville det offentlige liv gå i stå, sykehusdrift, trafikk og vann og matforsyninger ville bli forstyrret og kollapse. Fordi søppelet ikke lenger kunne tas bort, ville risikoen for sykdom og epidemier øke massivt. Faren forsterkes betraktelig av Tysklands nesten samtidige nedleggelse av atom- og kullenergi.  Konsekvensene av Ukraina-konflikten påvirker også, selv om problemene ville vært der uansett.

Riktige forholdsregler er viktige, som eksperter også anbefaler, slik at innbyggerne ikke blir strandet uten mat og varme i tilfelle en langvarig blackout . En generator eller en solkraftstasjon kan bidra til å sikre den grunnleggende strømforsyningen. For din personlige elektronikk kan en solcelledrevet kraftbank være nyttig. Du kan motta nødmeldinger fra en sveiveradio. For at du ikke skal være avhengig av levende lys, bør du også ha en lommelykt eller orkanlykt. En praktisk forsiktighetsboksgir dem viktige ting for å overleve.

Men du bør også tenke på en nødforsyning i flere dager. Bruk et vannfilter for å sikre at du har nok rent drikkevann. Nødvannposer er flotte for oppbevaring av væske. En full gassflaske og kokesett er fordelaktige for varme måltider. I tilfelle mørkleggingen slår til om vinteren, bør du også vurdere oppvarmingsalternativer. Innovasjoner som en rakettovn , som holder både deg og måltidene dine varme, er selvsagt spesielt praktiske.

Relaterte artikler