Kuppmakerne er benådet

Ni katalanske separatister som var fengslet for deres engasjement i det mislykkede 2017-løsrivelsesforsøket i Catalonia ble løslatt fra fengsel 23. juni etter å ha blitt benådet av den spanske regjeringen .

Spanias statsminister Pedro Sánchez kunngjorde benådningene på tirsdag og argumenterte for at avgjørelsen var et forsøk på å gjenopprette «sosial harmoni» i regionen etter mange års spenning. Han sa at benådningene ikke satte spørsmålstegn ved Høyesteretts dom mot de ni individene – som ble funnet skyldige i oppvigling og misbruk av offentlige midler og dømt til mellom 9 og 13 års fengsel – men var i stedet rettet mot  “en ny epoke med dialog og gjenforening, og som avslutter konfrontasjonen en gang for alle. Det spanske demokratiet viser i dag sin storhet. ”  Benådningene ble publisert  i den offisielle statsbulletin (BOE) med underskriftene fra Spanias kong Felipe VI og justisminister Juan Carlos Campo. De gjelder Oriol Junqueras, lederen for den katalanske republikanske venstrefløyen (ERC) og nestleder under løsrivelsesforsøket; tidligere regionale statsråder Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn og Dolors Bassa; tidligere det katalanske parlamentets talsmann Carme Forcadell, og to sivilsamfunnsledere, Jordi Sànchez og Jordi Cuixart, hvis organisasjoner deltok aktivt i utbryterforsøket.

De seks mennene ble løslatt fra Lledoners fengsel i Barcelona, ​​mens Bassa forlot Puig de les Basses fengsel i Figueres og Forcadell forlot Wad-Ras fengsel i Barcelona. Noen av fangene hadde vært bak lås og lås i tre og et halvt år, inkludert deres tid i varetekt før rettssaken. Tilhengere av politikerne og borgerlederne samlet seg utenfor de respektive fengsler for å feire løslatelsen. Utenfor Lledoners fengsel stilte seks av de løslatte lederne med et banner som lyder «Frihet for Catalonia» – det samme tegnet som ble brukt av pro-katalanske uavhengighetsaktivister ved de olympiske leker 1992 i Barcelona – og lovet å fortsette å kjempe for uavhengighet for Catalonia .

«Fengselet har ikke splittet oss, det har styrket vår overbevisning,» sa Junqueras, som var visepresident da Catalonia avholdt en forbudt uavhengighetsavstemning 1. oktober 2017. Det ble etterfulgt av en uavhengighetserklæring vedtatt av separatistiske partier i det regionale parlamentet. Benådningene som ble gitt til de ni lederne var delvis og omhandlet bare fengselsstraffene. De vil fortsatt være utestengt fra offentlige verv, og benådningene vil gjelde kun dersom mottakerne ikke begår enda et alvorlig lovbrudd, betingelser som ble kritisert av de separatistiske lederne. “De har gitt oss en betinget, reversibel og delvis benådning. De burde lytte hardt: Forpliktelsen vår om å fullføre det vi startet 1. oktober [datoen for folkeavstemning om ulovlig uavhengighet] er ikke betinget, ikke reversibel eller delvis, ”sa Turull.

Beslutningen om å  benåde de separatistiske lederne har blitt møtt med hard kritikk av opposisjonspartiene , som hevder at tiltaket er politisk motivert. Retorikken intensiverte onsdag med Pablo Casado, lederen for Partido Popular (PP), da han ba Sánchez om å trekke seg og innkalle til nyvalg. «Du må trekke deg i dag og sette din avgjørelse til doms for det spanske folket, fordi du har lurt dem,» sa han til Sánchez i en spørsmåls- og svarssesjon i Deputertkongressen. PP-lederen beskyldte statsministeren for å ha «forrådt sin ed for å forsvare nasjonal enhet,» og sa at han ville anke benådningene til Høyesterett. Sánchez har planlagt å motta den katalanske regionspresidenten Pere Aragonès på La Moncloa presidentpalass, det offisielle setet for regjeringen, neste tirsdag.

Kilde: El pais.com

Relaterte artikler