Vaksinekomplikasjoner

Fremtredende WHO-forsker sier at vaksinerte som reiser fortsatt skal i karantene, med henvisning til mangel på bevis for at COVID-19-vaksiner forhindrer overføring av smitte.

Verdens helseorganisasjons sjefforsker, Dr Soumya Swaminathan, har oppfordret folk til å være forsiktige  selv etter å ha fått en COVID-19-vaksine. Swaminathan sier at det foreløpig ikke er nok bevis fra vaksineprøver «for å være trygg på at det kommer til å forhindre at folk faktisk får infeksjonen og derfor kan videreføre den.»  Hun er med andre ord slett ikke sikker på om vaksinen vil virke. Hun la til at   folk som hadde fått vaksinen, i det minste foreløpig, fortsatt burde i karantene når de reiser til land med lavere overføringshastigheter for koronavirus. Modernas overlege, Tal Zaks, sa før jul at han mente det var sannsynlig at vaksinen ville forhindre smitte, men advarte om at det ennå ikke var «tilstrekkelig bevis» for det.  «Jeg synes det er viktig at vi ikke endrer atferd bare på grunnlag av vaksinering.» fortsatt han.

Vaksineforskere i USA prøver å avgjøre om vaksiner kan hindre at viruset sprer seg eller bare er effektive for å forhindre symptomatiske tilfeller av COVID-19.  Dr. Larry Corey, en virolog som planlegger en studie for å svare på det spørsmålet, sa i forrige måned at studien fortsatt trengte finansiering, samt samarbeid fra farmasøytiske selskaper som hadde utviklet effektive vaksiner. Tre vaksiner i Vesten har blitt funnet effektive i store studier for å forhindre at mottakere blir syke eller alvorlig syke med COVID-19. To av disse, Pfizer-BioNTech-vaksinen og Moderna-vaksinen, blir allerede administrert i USA og i Europa. Den tredje, utviklet av AstraZeneca og Oxford University, har kommet i krangel med EU pga forsinkelser i leveringen. 

Tyske myndigheter har nå skrevet et utkast der de anbefaler at AstraZenecas covid-19-vaksine ikke gis til personer over 65 år, ifølge Financial Times. – Det er ikke nok tilgjengelig informasjon til å fastslå om vaksinen er effektiv for dem over 65, heter det i en uttalelse fra vaksinekomiteen ved Robert Koch-instituttet, skriver avisen. Komitéen anbefaler derfor at vaksinen kun skal gis til personer mellom 18 og 64 år. Instituttet sier de to vaksinene som er godkjent i EU – fra Pfizer/Biontech og Moderna – er «tilsvarende med tanke på sikkerhet og effektivitet.»  I Norge er det enn så lenge ikke gjort noen vurdering om Astra-Zeneca-vaksinen ikke skal gis eldre.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler