Sánchez vil fordele byrdene

Under en tale på søndag ba den spanske statsministeren Pedro Sánchez  om koordinert aksjon fra EU i et forsøk på å møte «krigen mot coronavirus.» Regjeringssjefen gjorde Spanias stilling tydelig, og ba Brussel om å lansere en «Marshall-plan» som ville innebære enorme offentlige investeringer i hele den 27 land store blokken. Han forsvarte også ideen om «koronabonds», europeiske gjeldspapirer som ville bidra til å dele risikoen mellom alle EU-land.

Inntil nå har Spania holdt seg diskret i bakgrunnen under forhandlinger som har pågått i flere uker via videokonferanser mellom europeiske ledere for å gi et svar på den globale pandemien. Italia og Frankrike leder en gruppe land som etterlyser mer aktive tiltak fra de europeiske institusjonene.   Tyskland og Holland representerer på sin side de ortodokse rollene i de nordlige EU-landene, og ber om at bremsene blir satt på. Sánchez gjorde det søndag klart hvilken gruppe han er i og avfeiet enhver tvil om hans stilling i de avgjørende forhandlingene som kommer denne uken. Statsministeren ba om et koordinert europeisk svar for å håndtere krisesituasjonen. “Dette er en symmetrisk krise som rammer hele EU, og som sådan ikke kan løses med bare et nasjonalt svar. Vi må finne og formulere et europeisk svar, ”sa han som svar under den påfølgende pressekonferansen på et spørsmål fra avisen Financial Times.

Spania er et av landene som har blitt hardest rammet av SARS-CoV-2-koronaviruset. Myndighetene har advart om at det verste fremdeles er foran oss. Hele landet har vært i lockdown siden unntakstilstanden ble erklært sist helg, og effekten på økonomien vil trolig være enorm. Sánchez listet søndag  opp forespørslene han har kommet med til de europeiske institusjonene. «Ting som er så logiske, så rasjonelle at det ville være vanskelig for EU å ikke ta dem innover seg,» sa han.

Spania etterlyser en større offentlig investeringsplan som vil tjene til å stimulere økonomien. Ingen er i tvil om at Europa vil falle tilbake i en lavkonjunktur i år, og at pandemien vil føre til tap av tusenvis av jobber. «Vi må koordinere en større Marshall-plan for hele EU, og starte prosessen med å gjenoppbygge som vi kommer til å trenge å ha i de sosiale og økonomiske områdene når dette er over alt,» sa Sánchez.

Den spanske statsministeren ga også sin tilslutning til de  land som ber om såkalte «koronabonds», europeiske obligasjoner for å finansiere investeringer og sosiale utgifter for å bekjempe viruset. «Vi vil at den europeiske stabilitetsmekanismen som EU innførte etter krisen i 2008, brukes til å utstede obligasjoner som sprer gjelden på europeisk nivå, ved for eksempel å utstede obligasjoner med coronavirus,» sa han. “Dette har for eksempel sentralbanksjef Christine Lagarde etterlyst, samt presidenten for EU-kommisjonen, Ursula Von der Leyen, og som selvfølgelig den spanske regjeringen, så vel som andre land, krever og krever,» fortsatte han. Sánchez konkluderte søndag med en advarsel om faren for fienden som for øyeblikket utkjempes. “Europa er i krig mot koronaviruset, og vi må svare med alle våpnene og midlene våre. Det er ingen unnskyldning for ikke å mobilisere alle disse ressursene, ”sa han.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler