Kineserne sliter – gir prisøkninger

1 us dollar bill

Store deler av Kina sliter uten strøm, ettersom den kommunistiske regjeringen rasjonerer elektrisitet og effektivt kutter tilbudet av eksportvarer som er avhengige av denne energien for å kunne produseres.

Midt i de pågående problemer med forsyningskjeden, produserer verdens billigleverandør , Kina, enda færre mikrochips, iPhones og andre ting som resten av verden trenger. I løpet av den siste måneden har mer enn halvparten av Kinas 31 provinsielle jurisdiksjoner blitt rammet av rasjoneringstiltak for elektrisitet. Disse provinsene inkluderer industrielle kraftverk som Guangdong i sør til «rustbeltet» i nordøst. Situasjonen skaper mye bekymring for hva som skal skje med Kinas produksjonsbase, som forsyner store deler av verden med forbruksvarer og andre produkter. «Situasjonen forverret seg den siste helgen,» sa Lu Ting, sjeføkonom i Nomura.

Selv om det er litt normalt for Kina å oppleve strømavbrudd, er dette siste strømbruddet langt mer gjennomgripende og har vart mye lenger enn normen. Utslippsreduksjonsmålene som ble pålagt av Beijing er en faktor i ligningen, det samme er en påstått mangel på kull. Det er også en grunnleggende økonomisk krise som går over kloden og utløser det som ser ut til å være de tidlige stadiene av hyperinflasjon. «Med markedsoppmerksomheten nå laserfokusert på Evergrande og på Bejings enestående kantstein på eiendomssektoren, kan et annet stort sjokk på tilbudssiden ha blitt undervurdert eller til og med savnet,» la Lu til om strømkrisen.  Basert på alt som skjer, forutser Kina ikke så mye vekst som tidligere spådd. BNP -vekstprognosen for landet er trimmet fra 8,2 prosent til bare 7,7 prosent.

Den såkalte «delta-varianten» får selvfølgelig også skylden. Når det er problemer av noe slag lenger, er standard syndebukk alltid det kinesiske viruset – selv når disse problemene har bygget seg opp i mange tiår på grunn av korrupsjon og svindel. Du kan til og med si at «covid» bare er forsiden av den uunngåelige økonomiske kollapsen som har ventet lenge. Dette ville forklare hvorfor maktene som presser drastiske og økonomisk ødeleggende restriksjoner – for da kan de klandre «viruset» for den forestående kollapsen som de visste om på forhånd. Mange som er berørt av alt kaoset skjønner imidlertid ikke hva som egentlig skjer. Dette inkluderer millioner av kinesiske innbyggere som får slått av strømmen, ofte i rushtiden og uten forvarsel. Regjeringen  fortsetter å hevde at slike tiltak er nødvendige «for å unngå sammenbrudd av hele nettet.» Vannforsyningen påvirkes også av disse kuttene. Et lokalt vannfirma i Jilin ga ut en uttalelse på sosiale medier om at «uregelmessige, uplanlagte og uanmeldte strømbrudd  vil vare til mars 2022, og strøm- og vannbrudd vil bli normen.»

Etter produksjonskutt i Kina har prisen på silisium gått opp 300%. Dette setter svært mange strategisk viktige produkter i fare. Ikke minst rammer dette solenergisektoren, dataindustrien og bilindustrien. Dette skriver The Seattle Times. Mangel på silisiummetall, som forårsaket av et produksjonskutt i Kina, har sendt prisene opp 300% på mindre enn to måneder. Det er det siste i en rekke forstyrrelser, fra tilstoppede forsyningskjeder til  strømbrudd, som skaper en destruktiv cocktail for selskaper og forbrukere. Den forverrede situasjonen har tvunget noen selskaper til å erklære force majeure. Fredag ​​sa f.eks. den norske kjemikalieprodusenten Elkem at de og flere andre selskaper som lager silisiumbaserte produkter, suspenderte noe av salget på grunn av råvaremangelen.

Silisiumproblemet gjenspeiler også opp hvordan den verdensomspennende energikrisen ryster økonomien på flere måter. Produksjonskuttet i Kina, verdens største silisiumprodusent, er et resultat av arbeidet med å redusere strømforbruket. For mange bransjer er det umulig å unngå store rystelser. Silisium  brukes i alt fra databrikker og betong til glass og bildeler. Det kan renses til det superledende materialet som hjelper til med å konvertere sollys til elektrisitet i solcellepaneler. Og det er råmaterialet for silikon – en vann- og varmebestandig forbindelse som brukes mye i medisinske implantater, bygningssilikon, deodoranter, ovnhansker med mer. Silisium brukes blant annet til å lage halvlederkomponenter som solceller, transistorer og integrerte kretser til bruk i datamaskiner og annen elektronikk. Innenfor metallurgisk industri bruker man silisium i legeringer og som et reduserende element. Bilindustrien bruker silisium blant annet i legering med aluminium.  Samtidig meldes det om at også lithiumprisene har eksplodert: 255% økning fra samme tid i fjor. Lithium er også helt avgjørende for viktige strategiske industrier. Prisen på naturgass er doblet på ett år og prisene fortsetter å galoppere rett til himmels.

Kilde: SCMP.com

Relaterte artikler