Kraftig jordskjelv på 7,4 rammer Japan

 Minst fire mennesker er drept og flere millioner ble stående uten strøm etter at et jordskjelv med styrke 7,4 rammet Japans nordøstkyst utenfor Fukushima 16. mars. Regjeringens talsmann Hirokazu Matsuno bekreftet de fire dødsfallene og sa at 107 mennesker ble skadet, og la til at tjenestemenn nå undersøker om dødsfallene skjedde som et direkte resultat av jordskjelvet.

Jordskjelvet rammet rundt klokken 23.30 lokal tid utenfor kysten av Fukushima prefektur og hadde en foreløpig episenterdybde på 60 kilometer (37 miles), sa Japans meteorologiske byrå. Det ble minutter tidligere målt en rystelse på 6,1 styrke i samme område. Skjelvet ble angivelig følt over store deler av landet, med skader rapportert i Miyagi og Fukushima samt Kanagawa, Ibaraki, Iwate, Akita, Tochigi og Yamagata prefekturer, ifølge lokale rapporter. «Vi gjør vårt beste for å vurdere omfanget av skaden,» sa Matsuno til journalister over natten. «Store etterskjelv skjer ofte et par dager etter det første skjelvet, så vær så snill å hold dere unna eventuelle kollapsede bygninger … og andre høyrisikosteder,» la han til. Videoopptak delt til sosiale medier viser bygninger og annen infrastruktur som svaier voldsomt, mens bilder viser noen av skadene på bygninger, inkludert et  supermarked som så taket kollapse.

Japans meteorologiske byrå utstedte et tsunamivarsel langs kysten av Fukushima og Miyagi og oppfordret folk til å holde seg unna havet eller kysten. Tsunamibølger på opptil 30 centimeter ble tidligere målt i Ishinomaki havn i Miyagi Prefecture, sa byrået. Imidlertid opphevet den senere sitt lavrisiko- tsunamivarsel torsdag morgen. Byrået oppgraderte også jordskjelvets styrke til 7,4 fra de opprinnelige 7,3, men advarte om at jordskjelv av lignende skala kan oppstå i hardt rammede områder i løpet av den neste uken eller så. Japans statsminister, Fumio Kishida, sa at regjeringen vil være i høy beredskap for muligheten for ytterligere kraftige rystelser i løpet av de neste to til tre dagene. Kishida sa at jordskjelvet hadde slått ut strøm til mer enn 2 millioner kunder over hele landet. Utility Tokyo Electric Power Company sa at av de 2 millioner kundene uten strøm, 700 000 i hovedstaden.

Jordskjelvet skjedde bare dager etter 11-årsjubileet som markerte en lignende katastrofe i 2011 da den samme regionen i Nord-Japan ble rammet av et dødelig jordskjelv og tsunami med en styrke på 9,0 som utløste nedsmelting av kjernekraftverk og etterlot mer enn 22 000 mennesker døde. Den slo til rundt 89 kilometer fra Fukushima kjernekraftverk, som er i ferd med å bli dekontaminert og tatt ut av drift etter katastrofen i 2011 som slo ut Fukushima Daiichi-anleggets kjølesystemer, og utløste nedsmelting av tre reaktorer. Anleggsoperatøren Tokyo Electric Power Company Holdings sa at  de ikke hadde funnet noe unormalt på stedet.

Relaterte artikler