Åpner for innenlandsk turisme

Den spanske regjeringen ønsker at landets reiselivssektor skal starte aktiviteten igjen i slutten av juni måned, dvs samtidig  som den siste planlagte perioden med alarmstatus avsluttes. Dette er mer optimistiske toner,  for inntil nå har regjeringen hatt et mye mer pessimistisk syn på sommerturismen på grunn av den pågående koronaviruskrisen, og hadde praktisk talt avskrevet sesongen.

Alarmtilstanden med en rekke unntakslover ble implementert i Spania 14. mars, og ga regjeringen ekstra makt, som inkluderte portforbudet, et av de strengeste i hele verden. Landet er nå fordypet i en normaliseringsplan, som blir implementert ulikt over Spania  avhengig av faktorer som lokal smittesituasjon og kapasiteten på helsevesenet. Statsministeren Pedro Sánchez vil be om en siste utvidelse av alarmstaten til slutten av juni. Men det må først bli godkjent av Underhiuset i Cortes.

Til tross for optimismen omkring turistsektoren, en av de viktigste motorene i den spanske økonomien, ønsker ikke regjeringen å senke vaktsomheten mot Kinaviruset, og vil derfor   fokusere den første fasen av sommeren kun på nasjonal turisme.  José Luis Ábalos, som er samferdselsminister, sa mandag at hvis virusets «normaliseringsprosess går bra», vil reiselivssektoren bli aktivert på nytt i slutten av juni, og så må «Spania bli et attraktivt land fra et helseperspektiv, ”gitt at turister må ha tillit” for å reise hit. Ábalos la til at regjeringen har opprettet en arbeidsgruppe som har «spesifikke forslag» for å skape «sunne turistopplevelser», som vil bli «fullstendig kontrollert fra et hygienisk synspunkt» i et forsøk på å stimulere sektoren.  Ministeren uttalte at denne «stimuleringen» vil være fokusert «spesielt på øyene», med henvisning til Balearene og Kanariøyene, der helsetilstandene «er veldig positive» og turistnæringen er «veldig sterk», og hvor det er et spesielt behov for å holde turismen i gang.

 Ábalos forsvarte det nåværende tiltaket med å plassere reisende som ankom fra utlandet til Spania i en to ukers karantene sett i sammenheng med den nåværende normaliseringsplanen, gitt at det ville være vanskelig å forklare hvorfor utenlandske statsborgere kunne reise fritt i Spania mens spanske statsborgere for tiden er begrenset til sine provinser eller andre territoriale enheter. Han uttalte at når spanjoler kan reise mellom provinsene, vil utlendinger også kunne reise inn i landet uten karantene. Optimismen til regjeringen stemmer imidlertid ikke overens med følelsene blant innbyggerne med hensyn til ferieplanene sine. En av fire spanjoler sier at de ikke vil ta ferie i sommer og ikke vil reise, ifølge en undersøkelse utført av konsulentfirmaet EY-Parthenon. Undersøkelsen viste at 41% vil velge nasjonale destinasjoner, og bare 9% tror at de vil reise til utlandet. Et annet tegn på denne pessimismen er ønsket fra 57,8% av de reisende om å motta en kontantrefusjon for kansellerte flybilletter, i stedet for «en tilgodelapp»  som skal brukes til å kjøpe fremtidige flyreiser, ifølge den elektroniske plattformen for juridiske tjenester, reclamador.es.

Som vi tidligere har meldt, advarer Guardia Civil i en rapport om faren for opprør. Protestene mot regjeringen øker nå stadig i omfang.  Klokka 21 mandag kveld samlet rundt 200 demonstranter seg utenfor PSOE-hovedkvarteret  i Madrid for å kreve at statsminister Pedro Sánchez må gå av. Demonstrantene ropte “Sánchez, du er kriminell!” “Ned med kommunistene!” og «Lenge leve Spania, leve kongen!» mens politibetjenter sto rolig  og ba demonstranter om å respektere regler for sosial distansering. Samtidig marsjerte rundt 500 demonstranter i Paseo de la Habana, som ligger i Spanias rikeste nabolag, hvor de slo på gryter og panner og ba regjeringen om å trekke seg og sang «frihet!» mens nasjonalsangen spilte i bakgrunnen. Protestene mot regjeringen begynte i Madrid for en uke siden i Salamanca-distriktet, og har spredd seg til andre deler av byen som Moncloa, Chamartín og Paseo de la Castellana. Demonstrasjoner har også funnet sted i helgen andre steder i Madrid-regionen, inkludert kommunene Majadahonda, Pozuelo, Alcobendas, San Sebastián de los Reyes og Galapagar. 

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler