Obligatorisk med masker

Det spanske helsedepartementet kunngjorde mandag kveld at bruk av ansiktsmasker i Spania heretter vil være obligatorisk i lukkede områder og på gaten der to metersgrensen ikke kan overholdes.

Helseminister Salvador Illa uttalte  søndag at regjeringen vurderte å utvide bruken av ansiktsmasker, som har vært obligatorisk på offentlig transport i Spania siden 4. mai, da det kom lettelser for å la innbyggerne gå ut for trening og  turer. Helseministeren ga imidlertid ingen ytterligere detaljer om planen. Sentralstyret og regionale ledere møttes mandag ettermiddag  for å diskutere forslaget om å utvide bruken av ansiktsmasker. På   møtet ble det inngått en avtale om å gjøre det personlige verneutstyret obligatorisk i lukkede rom og på gaten «hvis det ikke er mulig å garantere en sikker minimumsavstand på to meter,» ifølge en pressemelding fra helsedepartementet.

Bruken av ansiktsmasker har vært et av tiltakene som har vært utsatt for mest debatt siden helsekrisen begynte. Først anbefalte  myndighetene at  mennesker uten symptomer ikke skulle bære masker, deretter gjorde de en u-sving og anbefalte at de skulle brukes, før de til slutt bestemte at ansiktsmasker skal være obligatorisk på offentlig transport. Til nå har bruken av ansiktsmasker blitt «anbefalt» i områder der to meter sikre avstander ikke kan respekteres. Ministerordren gjør at  ansiktsmasker blir obligatoriske i virksomheter og lukkede offentlige rom. Ordren vil avklare under hvilke forhold de også må bæres på gaten.

Maskene som for øyeblikket er anbefalt til bruk for publikum, er  såkalte hygieniske eller kirurgiske masker. Når de brukes riktig, er de mer effektive til å forhindre at en person med koronaviruset  smitter  andre, mer enn det å unngå å bli smittet selv. Ved starten av pandemien ble det antatt at asymptomatiske bærere av coronavirus hadde liten sjanse til å overføre det, og det var også grunnen til at flertallet av internasjonale organisasjoner kun anbefalte masker for de med symptomer og  helsepersonell. Men etter hvert som tiden har gått, og man har blitt mer er kjent med sykdommen, har det vist seg at folk kan overføre koronaviruset i dagene før de selv utvikler symptomer eller til og med uten å ha noen symptomer i det hele tatt.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler