Går verden mot 3. verdenskrig?
Før de to foregående verdenskrigene var oppfatningen utbredt at en krig av en slik størrelsesorden var umulig. Sannsynlighet ble forvekslet med ønsker, en svært hyppig forvirring i individuelle liv. Det var det som ble kalt appeasement i 1939. I alle fall ble inntrykket generalisert av at konflikten, hvis den brøt ut, ikke ville vare lenge : en ny kollektiv tilsløring.
Slik begynner Amando de Miguel en analyse i avisen Gazeta og fortsetter med å si at vi er i samme situasjon nå. Han sier ikke at tredje verdenskrig skal starte denne uken; eller neste, om den vil vente til våren eller utover. Til tross for at våpen er ekstremt effektive i dag, vil konflikten spre seg til hele verden, i det minste når det gjelder økonomiske effekter. Det vil begynne med invasjonen av Ukraina av de russiske troppene og fremfor alt etterretningen (i verste forstand). Så vil Kina kaste seg over Taiwan. Begge angrepene vil også være cyberangrep. Krigen vil bli komplisert fordi det demokratiske Vesten ikke vil ha noe annet valg enn å konfrontere ekspansjonismen til det autoritære østen.
Russland og Kina vil prøve å forkle sin offensiv med former for gjenforening , både av Empire of the Rising Sun og All Russias. Det er den nåværende versjonen av konseptet med boareal (lebensraum) , utviklet av de tyske teoretikere på 1800-tallet, med utgangspunkt i geografen Friedrich Ratzel. Nazismen omfavnet denne doktrinen entusiastisk, og vi vet allerede hvordan den endte. De nåværende russiske lederne, etterfølgere av tsarene og sovjetene, hevder at Ukraina (i likhet med andre nabostater) er en del av deres livsrom. De hevder kulturelle årsaker. Symbolsk sett er hovedstaden Kiev noe sånt som det aller helligste til den russisk-ortodokse kirke. En ytterligere detalj: den store russiske komponisten, Tsjaikovskij, ble født og oppvokst i Ukraina.
Uansett er Russland, per innbygger , en middels økonomisk makt som ikke er i stand til å stå opp mot Vesten (Amerikas forente stater og dets allierte) alene. En annen ting er at konflikten i NATOs territorium er klar for en felles militæraksjon, mener han, uten sprekker. Det ville være nødvendig å forene mange ulike politiske viljer. Ta tilfellet med Spania, for å ha det nærmere for hånden. Paradokset er at den nåværende spanske regjeringen består av en sosialistisk fraksjon og en annen, mer kommunistisk fraksjon. Sistnevnte lener seg bestemt til Russland. Det er en indirekte demonstrasjon av at de spansktalende kommunistene ser, i Putin-regjeringen, en kontinuitet med det sovjetiske kommunistregimet. Dermed er muligheten for en krig i Ukraina og nærliggende land bare gjennomførbar hvis Kina samtidig prøver å sluke Taiwan. På østsiden, sammen med Kina, ville Nord-Korea og Iran bli innkvartert. De er satrapiene sammen. Observer det leksikalske slektskapet mellom disse stemmene til forskjellige språk: tsar, caesar, shah, khan.
De stridende i en krig av disse dimensjonene vil ikke ty til atomvåpen. Det vil imidlertid være nødvendig å forberede seg på bombardementet av mange byer med missiler og droner. Noen populasjoner kan måtte gjennomgå alvorlig rasjonering av mat, elektrisitet, gass og oljederivater. Det ville ikke være rart om internett kollapset. Stilt overfor et så skjebnesvangert scenario, må det konkluderes med at denne eventuelle krigen ville være tap for alle . Det er det definitive argumentet for ikke å erklære det, selv om argumentet er å stole sterkt på menneskelig rasjonalitet.
Fakta: Amando de Miguel er emeritusprofessor i sosiologi ved Complutense University (Madrid). Han fortsatte doktorgradsstudier ved Columbia University (New York). Han har vært gjesteprofessor ved University of Texas (San Antonio) og Florida (Gainesville). Han har vært gjesteforsker ved Yale University (New Haven) og ved El Colegio de México (DF). Han har publisert mer enn hundre bøker og tusenvis av artikler. Siste utgitte bok: Una Vox. Botswana-brev (Madrid: Homo Legens, 2020). Hans siste upubliserte verk: «Den autoritære lidenskapen til moderne spanjoler«.