Covid-19 likner en sesonginfluensa

coronavirus

En ny studie ledet av Instituto de Salud Global de Barcelona (ISGlobal),  et senter promotert av «la Caixa»-stiftelsen, gir solide bevis på at COVID-19 er en sesongbetinget infeksjon assosiert med lav temperatur og luftfuktighet, som ligner på sesonginfluensa. Resultatene, publisert i Nature Computational Science, understreker også det betydelige bidraget fra aerosoloverføring og behovet for tiltak som fremmer «lufthygiene».

Et sentralt spørsmål angående SARS-CoV-2 er om det oppfører seg eller vil oppføre seg som et sesongvirus som ligner på influensaviruset, eller om det vil bli overført med samme intensitet gjennom hele året. En første studie med teoretiske modeller antydet at klima ikke var en viktig faktor, gitt det store antallet mottakelige mennesker uten forutgående immunitet mot viruset. Noen observasjoner antydet imidlertid at den første spredningen av viruset i Kina skjedde på breddegrader mellom 30 og 50 ° N, med lave nivåer av fuktighet og temperaturer (mellom 5 ° og 11 ° C).

«Spørsmålet om COVID-19 er en virkelig sesongsykdom blir stadig viktigere, med implikasjoner for implementering av effektive intervensjoner,» forklarer Xavier Rodó, direktør for ISGlobal Climate and Health-programmet og koordinator for studien. For å svare på dette spørsmålet analyserte han og teamet hans først sammenhengen mellom temperatur og fuktighet i den tidlige fasen av virusspredning i 162 land på fem kontinenter, før endringer i helsepolitikk og atferd ble implementert. Resultatene viser en negativ korrelasjon mellom overføringshastigheten (Ro) og global temperatur og fuktighet: høyere overføringshastigheter var assosiert med lavere temperaturer og fuktighet.

For det andre analyserte teamet utviklingen av denne assosiasjonen mellom klima og sykdom over tid, og om den var konsistent i forskjellige geografiske skalaer. For å gjøre dette brukte de en statistisk metode som var spesielt utviklet for å identifisere lignende variasjonsmønstre (dvs. et mønstergjenkjenningsverktøy) i forskjellige tidsvinduer. Igjen fant de en sterk negativ assosiasjon for små tidsvinduer mellom antall tilfeller og klima (temperatur og fuktighet), med konsistente mønstre under den første, andre og tredje bølgen av pandemien og ved forskjellige romlige skalaer: globalt, etter land, av regioner i sterkt berørte land (Lombardia, Thüringen, Catalonia), og til og med på bynivå (Barcelona).

De første pandemiske bølgene avtok med økende temperatur og luftfuktighet, og den andre bølgen økte med synkende temperatur og fuktighet. Dette mønsteret ble imidlertid brutt i løpet av sommeren, på alle kontinenter. «Dette kan skyldes flere faktorer, inkludert massive konsentrasjoner av unge mennesker, turisme og klimaanlegg, blant annet,» forklarer Alejandro Fontal, ISGlobal-forsker og førsteforfatter av studien. Da modellen ble tilpasset for å analysere forbigående korrelasjoner på alle skalaer i land på den sørlige halvkule, hvor viruset kom senere, ble den samme negative korrelasjonen observert. Effektene av klimaet var mer tydelige ved temperaturer mellom 12º og 18ºC og fuktighetsnivåer mellom 4 og 12 g/m3, selv om forskerteamet advarer om at dette er indikative områder på grunn av den begrensede registreringstiden.

Til slutt, ved hjelp av en epidemiologisk modell, viser studien at inkorporering av temperatur i overføringshastigheten fungerer bedre for å forutsi stigning og fall av forskjellige bølger, spesielt den første og tredje i Europa. «Sammen med resultatene våre støtter ideen om at COVID-19 er en virkelig sesongbetont infeksjon, som ligner på influensa og de andre vanlige forkjølelsesvirusene,» sier Rodó. Denne sesongvariasjonen kan bidra betydelig til overføring av SARS-CoV-2, siden forhold med lav luftfuktighet reduserer størrelsen på aerosoler og derfor øker luftbåren overføring av sesongvirus som influensa. «Denne foreningen rettferdiggjør å legge vekt på» lufthygiene «gjennom bedre ventilasjon av innvendige rom, siden aerosoler kan forbli suspendert lenger,» sier Rodó, som understreker behovet for å inkludere meteorologiske parametere i planlegging og evaluering av kontrolltiltak.

Relaterte artikler