Clinton og Demokratene dømt til bøter

Hillary Clintons presidentkampanje i 2016 og Den demokratiske nasjonale komiteen (DNC) brøt sannsynligvis føderal lov ved ikke nøyaktig å beskrive utbetalinger til et advokatfirma som overførte pengene til den eks-britiske spionen Christopher Steele, har føderale tjenestemenn bestemt.

Den føderale valgkommisjonen (FEC) fastslo at det var sannsynlig grunn til å tro at Clinton-kampanjen og dens kasserer, Elizabeth Jones, og DNC og dens kasserer, Virginia McGregor, feilrapporterte formålet med visse utgifter og brøt føderal lov, ifølge dokumenter offentliggjort 30. mars. De sannsynlige bruddene gjelder betalingen på 1 million dollar som advokatfirmaet Perkins Coie, beholdt av partene for å yte juridiske tjenester i forkant av valget i 2016, utførte i 2016 til selskapet Fusion GPS. Clinton-kampanjen betalte 175 000 dollar til Perkins Coie i midten av 2016 for det den i avsløringsrapporter beskrev som «juridiske tjenester». DNC betalte 849 407 dollar til advokatfirmaet på omtrent samme tid for det det beskrev som «juridisk rådgivning og samsvarsrådgivning.»

Føderal lov krever at politiske kampanjer rapporterer navn og adresse til hver person som de betaler mer enn $200 per år og definerer formålet med betalingen. Klager inngitt til FEC uttalte at Hillary for America-kampanjen (HFA) og DNC uttalte i 2018 at partene sørget for å ansette operatører gjennom Perkins Coie for å skjerme deres oppførsel fra gransking. «Ved å med vilje skjule betalingene deres gjennom Perkins Coie og unnlate å offentliggjøre den sanne hensikten med disse betalingene, var HFA og DNC i stand til å unngå offentlig rapportering om deres lovpålagte FEC-avsløringsskjemaer at de betalte Fusion GPS for å utføre opposisjonsundersøkelser på Trump med den hensikt å påvirke utfallet av presidentvalget i 2016», uttalte Coolidge-Reagan Foundation en klage .

Stiftelsen offentliggjorde FECs beslutning 30. mars i forkant av byråets egen utgivelse av dokumentene. En talsperson for FEC bestridte ikke dokumentenes ekthet. «FEC har opptil 30 dager etter varsel til partene i en håndhevingssak til å forberede og plassere de relevante dokumentene i offentlig journal», sa talsmannen til Epoch Times i en e-post. «Inntil da kan vi ikke gi kommentarer eller avsløre noen informasjon.»  I stedet for å gå mot formålene som er oppført på avsløringsskjemaer, gikk betalingene faktisk til å finansiere opprettelsen av den beryktede dokumentasjonen utarbeidet av Steele – en ivrig motstander av Clintons rival Donald Trump – med bistand fra Fusion-operatører.

Perkins Coie erkjente ordningen i et brev  sendt til Fusion i 2017 og publisert av medier. Saken var full av onde, ubegrunnede påstander, hvorav mange siden har blitt avkreftet av føderale tjenestemenn, inkludert justisdepartementets generalinspektør Michael Horowitz. FEC fant sannsynlig årsak til at betalingene ble feilrapportert. Det fikk Clinton-kampanjen og DNC til å bli enige om å inngå forliksavtaler med FEC. Avtalene fastsetter at partene skal betale bøter – 8 000 dollar fra Clintons kampanje og 105 000 dollar fra DNC – og lover de ikke vil ikke bryte lovene som de ser ut til å ha brutt,  i fremtiden.

Kommisjonen kan, på forespørsel fra enhver som sender inn en skikkelig klage angående de aktuelle sakene, vurdere overholdelse av lovene. Hvis det er en tro på at noen av lovene blir brutt, kan et sivilt søksmål startes i føderal domstol. Kampanjen og DNC innrømmet ikke forseelser. Partene svarte ikke på forespørsler om kommentarer. DNC-tjenestemenn har tidligere sagt at partiet ikke visste om ordningen mellom Perkins Coie og Fusion. Brian Fallon, en tidligere talsmann for Clinton-kampanjen, sa at han skulle ønske han hadde visst om betalingene til Steele fordi han ville ha meldt seg frivillig til å hjelpe ham.  Fallon har også sagt at Clinton «kan ha visst» om dette, men «graden av nøyaktig hva hun visste er utenfor min kunnskap.» FEC fastslo også at andre ikke brøt føderale lover: Steele, Fusion, Perkins Coie og tidligere Perkins Coie-advokat Marc Elias.

Relaterte artikler