Sveits – verdens eneste demokrati

bird's eye view photography of boat on body of water

Den sveitsiske frihetsbevegelsen (MLS) har samlet inn 125 000 underskrifter, som er 25 000 flere enn nødvendig, for å holde en avstemning mot utsiktene til obligatorisk «vaksinasjon» av Wuhan coronavirus (Covid-19).

Hvis den blir vedtatt, vil folkeavstemningen faktisk forby alle vaksinasjoner og implantater uten et individs samtykke – noe som betyr at vaksiner alltid vil forbli frivillige og aldri være obligatoriske i Sveits.  I motsetning til alle andre land, holder Sveits folkeavstemninger flere ganger i året. Innbyggere kan begjære om å stemme på en sak ved å samle minst 100.000 underskrifter for den, og hvis terskelen er nådd, stemmer landet over den.

I dette tilfellet prøver sveitserne å komme i forkant av et mulig mandat for injeksjon mot Covid før man kommer på dørstokken deres, slik det allerede har gjort i nærliggende land som Tyskland og Østerrike. Sveitsisk lov tillater for tiden obligatorisk vaksinasjonspolitikk, selv om ingen eksisterer på dette tidspunktet. Folkeavstemningen ville fjerne denne bestemmelsen og utelukke muligheten for at vaksiner noen gang blir påbudt i Sveits.

Påtroppende president Ignazio Cassis har sagt at han bare vil vurdere obligatoriske vaksiner «som en siste utvei» for å dempe spredningen av infeksjon. Dette er for åpent, og det er grunnen til at sveitserne prøver å forby muligheten før den noen gang har en sjanse til å bli realitet. – Vedkommende skal ikke straffes for å ha nektet å gi sitt samtykke, og heller ikke lide sosiale eller faglige ulemper, heter det i initiativet. For å avklare igjen, dekker folkeavstemningen ikke bare covid-injeksjoner, men også alle «andre vaksiner, brikker og digital informasjon som vil bli implantert i kroppen.»

Som en del av folkeavstemningen ber MLS om at den sveitsiske grunnloven skal endres for å inkludere spesifikke beskyttelser for helsefrihet og den grunnleggende rettigheten til hver enkelt innbygger til å bestemme selv om de skal injiseres eller ikke. Mens sveitsiske myndigheter har sagt at obligatoriske jabs ikke vil bli håndhevet, tillater den sveitsiske epidemiloven dem teknisk sett under ekstreme omstendigheter. Det er også bekymring for at Cassis, som tiltrer stillingen 1. januar, kan prøve å påtvinge dem. Cassis, også en utdannet lege, har tidligere antydet at «obligatorisk vaksinasjon kan være nyttig,» og det er grunnen til at MLS presser frem folkeavstemningen.

Datoen for folkeavstemningen er ennå ikke satt, men vil trolig finne sted i 2022. Den kommer etter at en nylig kontroversiell avstemning godkjente flere covid-restriksjoner (dvs. lockdowns) og såkalte vaksine-«pass». Antatt at 62 prosent av velgerne støttet den lovgivningen, som allerede var teknisk i kraft, noe som fikk helseminister Alain Berset til å si at myndighetene «fortsatt har de nødvendige instrumentene for å håndtere krisen, og vi kan om nødvendig tilpasse instrumentene til utviklingen.

«En beslutning er tatt, og vi må komme sammen nå for å komme gjennom denne vinteren så godt som mulig,» la Berset til i en uttalelse. «Dette er en appell for enhet, men også for respekt for beslutninger som er tatt.» Det merkelige med den bestemte folkeavstemningen er at den så en valgdeltakelse på 65,7 prosent, som rapporter indikerer er «uvanlig høy for et land som holder folkeavstemninger flere ganger i året.» Som du kanskje husker fra tidligere år, har Sveits tatt noen ganske bemerkelsesverdige avgjørelser med sin folkeavstemningsprosess. I 2019, for eksempel, reiste sveitserne seg for å hjelpe til med å stoppe utbyggingen av 5G i landet deres.

«Endelig litt sunn fornuft,» skrev en kommentator på DailyMail Online om den nye MLS-avstemningen om å forby obligatorisk vaksinasjon. «Forhåpentligvis blir det ikke rigget.» «Jeg skulle bare ønske at Australia ville følge sveitserne,» skrev en annen. «Å holde en folkeavstemning om å pålegge vaksiner er ikke en dårlig idé. Men nei, myndighetene i Australia ville ikke vurdere et slikt forslag. De ønsker bare å diktere en slik kjennelse. Sveitserne har den rette ideen.»

Relaterte artikler