Krever erstatning for vaksineskader

3 clear glass bottles on table

Den australske regjeringen har startet et program for å kompensere vaksinerte mennesker  for uønskede effekter og har allerede mottatt mer enn 10 000 begjæringer. De er påvirket av trombose, myokarditt og andre forhold.

I september lanserte Helsedepartementet et nettsted med en innebygd kompensasjonsplan for personer som lider av uheldige effekter av vaksiner godkjent av australske helsemyndigheter. Siden den gang har mer enn 10 000 ofre meldt seg på programmet, som kan kreve opptil AU $ 20 000. Regjeringens mål er å kompensere de berørte som oppfyller kravene uten behov for komplekse rettslige prosedyrer.

Selv om antallet australiere som har opplevd uønskede reaksjoner på vaksiner er lite, er innvirkningen på ofrene enorm. «Det er ikke bare noen få vedvarende små symptomer. Noen av disse reaksjonene har ført til blodpropp, alvorlige slag, amputasjoner, store hjerteproblemer, å måtte gå på oksygen, alvorlig og invalidiserende hodepine og ikke kunne komme tilbake på jobb, sier en advokat. «Så selv om det er en veldig liten prosentandel av mennesker som har en alvorlig bivirkning, er innvirkningen på disse menneskene veldig, veldig betydelig,» sier han. Per 7. november er det registrert 78 880 bivirkninger etter vaksinasjon (for det meste hodepine, kvalme og armsmerter), av de 18,4 millioner vaksinerte.

Det australske regjeringsprogrammet retter seg mot de berørte som har lidd av de alvorligste komplikasjonene. For krav mellom $ 5 000 og $ 20 000, må søkere ha vært innlagt på sykehus i minst én natt, og må fremlegge bevis på arten av problemet, samt dokumentasjon på deres sannsynlige forhold til en vaksine. Dekkede bivirkninger inkluderer blodproppforstyrrelser, trombose med trombocytopenisyndrom, relatert til AstraZeneca-vaksinen, og hjertesykdommer, myokarditt og perikarditt, relatert til Pfizer-vaksinen. Også inkludert er Guillain-Barré syndrom, en sjelden nevrologisk tilstand, og immun trombocytopeni (overdreven blødning på grunn av lavt antall blodplater).

Krav på mer enn $ 20 000 – inkludert de for vaksine-relaterte dødsfall – vil bli evaluert av et panel av «uavhengige eksperter» og erstatninger vil bli utbetalt basert på deres anbefalinger. I følge offisielle data har ni personer dødd som følge av en bivirkning på en av de tre vaksinene som brukes i Australia: AstraZeneca, Pfizer, Moderna.

Relaterte artikler