Kinas produksjonsøkning laveste siden 1990

Industriproduksjonen i Kina vokste 5,7 prosent i desember fra året før, og dermed en større økning enn de 5,4 prosent som ble registrert i november. Det antyder at Kina tilpasser seg bedre enn forventet.

Økonomene hadde spådd at produksjonen skulle falle til en vekst på 5,3 prosent. Det kan være at president Donald Trumps avtale med den kinesiske diktatoren Xi Jinping om å holde tilbake ytterligere handelstiltak  i 90 dager ga Kinas industriproduksjon en bedre slutt på året.  Detaljhandelstallene var 8,2 prosent høyere i desember, en hakk opp fra novembers 8,1 prosent. Kombinert med rapporter fra Apple, amerikanske bilprodusenter og andre amerikanske selskaper om at Kina-salget faller under forventningene, peker dette mot at Kinas forbrukere unngår amerikanske produkter.

Mange eksterne eksperter er skeptiske til Kinas rapporter om sin økonomiske utvikling. De mistenker at Kinas økonomi kan vokse enda tregere enn den offisielle statistikken avslører. Kinas topphandelsforhandler, visepresident Liu He, har planlagt et møte med den amerikanske handelsrepresentanten Robert Lighthizer i Washington, D.C. i slutten av januar. Tolltariffer er planlagt å stige til 25 prosent på rundt 200 milliarder dollar av kinesisk-produserte varer hvis USA og Kina ikke kan nå en avtale om å stoppe handelskonflikten innen 1. mars.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler