COVID-19-utbrudd: 98 % fullvaksinert

Førtiåtte cruisepassasjerer på Royal Caribbeans «Symphony of the Seas» skal ha testet positivt for COVID-19. Seks andre personer som fikk viruset forlot skipet da det la til kai i Florida. «Symphony of the Seas» er det største cruiseskipet i verden.

Cruiseskipet forlot Port Miami 11. desember med  6.091 passasjerer om bord. Alle besetningsmedlemmer er også fullt vaksinert og testet ukentlig.  Da noen passasjerer begynte å teste positivt for COVID-19, ble de umiddelbart satt i karantene. De infiserte personene hadde milde symptomer eller var asymptomatiske, ifølge Royal Caribbeans talsmann Lyan Sierra-Carro. «Vi ble varslet av (Centers for Disease Control and Prevention) om at en gjest ombord på cruiset vårt (i desember) testet positivt og ble identifisert som Omicron … De ba oss varsle passasjerene om saken,»  sa   Sierra-Caro til media. 98 prosent av de smittede var fulllvaksinert. Til tross for det virale utbruddet, sier selskapets tjenestemenn at skipets reiserute ikke ble påvirket.

CDC uttalte at de er klar over situasjonen og undersøker utbruddet ombord på cruiseskipet. Byrået «jobber med RCI (Royal Caribbean) for å samle mer informasjon om tilfellene og mulige eksponeringer, og RCI vil samle inn prøver fra den nåværende reisen for genetisk sekvensering.» Royal Caribbean har innført et sett med strenge COVID-19-regler for alle sine reiser med avgang fra amerikanske havner. Alle gjester over 12 år må fremvise vaksinasjonsbevis før reisen. Den siste dosen av COVID-19 må tas minst 14 dager før seiling.  Med mindre en gjest har fått en injeksjon med Johnson & Johnson-vaksine, må de ha tatt to doser av én vaksine. Selskapet insisterer på at det ikke vil bli gjort unntak i denne forbindelse, selv om verten er fra et land som har tillatt et enkelt injeksjonsregime for en dobbeldosevaksine. 

«Royal Caribbean vil ikke godta et sertifikat om gjenoppretting (folk som har hatt covid-19)  i stedet for et vaksinasjonskort for gjester i den alderen som er kvalifisert for vaksinasjon… Gjester under 12 år som ikke er vaksinert vil fullføre ytterligere COVID-19-testkrav i henhold til lengden og avgangshavnen for turen din»,  sier  selskapets policy. Noen passasjerer på turen motsa Royal Caribbeans påstand om at de smittede hadde milde symptomer. I et intervju med  Miami Herald Orlando-paret Connor O’Dell og James Johnson at de hadde tatt turen med 12 familiemedlemmer. Tanten hennes ble veldig syk og fikk en vond hoste. Da de kontaktet det medisinske teamet om bord på skipet, hadde tanten hennes kun en temperatur- og oksygensjekk. Personalet sa at de hadde dårlig tid og ikke kunne overvåke henne grundig. Paret ble også nektet koronavirustester og mottok motstridende informasjon om hvorvidt de skulle settes i karantene. «Vi gjorde våre undersøkelser og leste deres COVID-retningslinjer, på nettstedet deres sier de at de har utmerkede testmuligheter, så vi trodde det var trygt å reise… De oppfylte ikke sine egne sikkerhetsstandarder,» sa Johnson.

Med Ómicron spredt over hele landet, er cruiseindustrien bekymret for at aktiviteten kan bli forstyrret igjen. I en uttalelse til  USA Today uttalte Cruise Lines International Association, den ledende bransjeorganisasjonen for cruiseindustrien, at deres «høyeste prioritet» er å opprettholde sikkerhet og helse. «Sammen med medlemmene våre overvåker vi utviklingen knyttet til Omicron-varianten og forblir tett engasjert med lokale og nasjonale myndigheter der cruiseskip seiler,» sa foreningen i en uttalelse.

Relaterte artikler