Spent mellom Polen og Hviterussland

En gruppe på  50 immigranter  klarte å  krysse den stengte  grensen mellom Hviterussland og  Polen ved å krysse en beskyttelsesbarriere, som bekreftet av det polske politiet i en uttalelse. Hendelsen skjedde sent på lørdag nær byen Dubicze Cerkiewne, ifølge sikkerhetsstyrker, som så langt har arrestert 22 medlemmer av gruppen, alle  irakiske statsborgere .

Politiet klarte å forhindre et nytt forsøk i nærheten av byen Kolonia Klukowicze, der  en offiser ble skadet  av steinene som ble kastet mot ham av immigranter. Også i løpet av de siste timene har fire personer – to borgere fra Georgia, en syrisk statsborger og en polak – som fraktet 13 immigranter blitt arrestert. Det som skjedde er en ny episode under  spenningen som hersker akkurat  nå på grensen, resultatet av en  gjengjeldelse fra hviterussiske myndigheter  mot sanksjonene utstedt av EU etter fjorårets valg i landet, som Brussel anså som uredelige. Presidenten i Hviterussland,  Alexander Lukasjenko , avviser at han har lagt til rette for akkumulering av immigranter ved grensen som et mål for press, slik europeiske myndigheter anklager ham.

I flere uker har polsk politi slått tilbake hundretalls migranter som forsøker å ta seg over grensen til Polen, og dermed inn i EU og Schengen-området. Migrantene kommer i hovedsak fra Syria, Irak, Afghanistan og Jemen. Den nye, populære migrantruten oppstod etter at Hviterussland i vår åpnet for at folk fra Midtøsten kan fly til Minsk med turistvisum som de betaler et høyt beløp for.  Nå hevder Polen at hviterussiske sikkerhetsstyrker gir migrantene med utstyr og tåregass og forbereder dem på å storme grensegjerdet.  Et stormangrep mot grensen vil bli møtt med vold, advarer polsk politi  via høyttalere til migrantene. 

Journalister og hjelpearbeidere har ikke tilgang til den polske siden av grensen, som er omfattet av unntakstilstand, og på hviterussisk side av grensen er det ingen journalister som regnes som uavhengige, i følge NTB. EUs utenrikssjef Josep Borrell hadde søndag samtaler med sin motpart i Minsk. Senere skrev Borrell på Twitter at mennesker ikke skal brukes som våpen  Det antas at EU mandag vil vedta nye sanksjoner mot Aleksandr Lukasjenkos regime samt flyselskaper, reisebyråer og andre som transporterer migrantene.

Relaterte artikler