Marokko simulerte å kapre spansk båt

Mannskapet på patruljebåten  til den spanske marinen opplevde en noe surrealistisk situasjon i forrige uke. De ble kontaktet av en enhet fra Intervensjonsgruppen til den kongelige marokkanske marinen med flere amerikanske marineenheter i nærheten.  Det hele var en del av en militærøvelse innenfor rammen av Phoenix Express 21- manøvrene ,  hvor Spania deltok og som fant sted midt i den alvorlige diplomatiske krisen mellom Spania og Marokko grunnet mottaket av lederen for Polisario-fronten, Brahim Ghali.

Det er en vanlig teknikk i internasjonale militære manøvrer. Det er opp til ett land å være ‘gode’ mens troppene til et annet spiller rollen som ‘dårlig’. I dette tilfellet måtte Spania påta seg rollen som et mistenkelig skip som måtte angripes av et team av spesialstyrker fra den marokkanske marinen.  Den spanske marinen delte selv flere bilder av dette øyeblikket i manøvrene, selv om den unngikk å navngi Marokko. Det som sees på disse fotografiene er øyeblikket da den gruppen av spesialister (med sin karakteristiske svarte uniform) får tilgang til dekket til patruljebåten «Sentinel» , utstyrt med kopier av maskinpistoler, for å ‘arrestere’ flere medlemmer av mannskapet og inspisere skipet. De offisielle bildene identifiserer på aldri ‘angriperne’ som marokkanere, som til og med invaderer skipets kommandobro.

 Marokkanerne var ikke de eneste som ‘angrep’ den spanske patruljebåten. Som det fremgår av bilder som ble sendt på egyptisk fjernsyn, utførte spesialstyrkene i landet også øvelsen, og tok også flere mennesker i ‘arrest’. Alle disse øvelsene ble utført under oppsyn av observatører fra US Marines , som fungerte som instruktører. Marinen i Spania, Marokko,  Algerie , Tunisia (som fungerte som arrangør) og Egypt deltok i øvelsene .  Om noen dager vil African Lion 21 begynne i Marokko , den største militære øvelsen på hele kontinentet, og at de vil finne sted for første gang i Vest-Sahara. USA kommer til å delta med tusenvis av tropper og dusinvis av fly, inkludert de 4 B-52 strategiske bombeflyene som landet på Morón de la Frontera-basen akkurat da invasjonen av «migranter» på Ceuta begynte.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler