Kan trekke USA fra WTO

Da USAs president Donald Trump for et år siden ble spurt om han ønsket å trekke landet ut av WTO, nektet han for at det var i hans planer. Nå truer han imidlertid igjen med å forlate organisasjonen hvis den etter hans mening urettferdige behandlingen fortsetter.

President Donald Trump truer med å trekke USA ut av Verdens handelsorganisasjon (WTO) «hvis det blir nødvendig». – Vi vet at de har lurt oss i årevis, og det kommer ikke til å skje igjen, sa Trump til en jublende menneskemengde under et besøk i Pennsylvania tirsdag. 

Handelsorganisasjonen under FN-paraplyen arbeider for en friere verdenshandel og fjerning av tollmurer. Trump har på sin side innført en rekke nye tollsatser på kinesiske varer som et ledd i handelskrigen mellom Kina og USA. President Donald Trump har også tidligere truet med å trekke USA fra WTO, og hevder det behandler landet hans urettferdig.

«Hvis de ikke skjerper seg, vil jeg trekke meg fra WTO,» sa Trump i et intervju med Bloomberg News forleden. Trump sier at WTO altfor ofte er negative mot USA, selv om han innrømmer at de har vunnet noen nyere dommer.  Han hevdet på Fox News tidligere i år at WTO ble satt opp «til fordel for alle andre enn oss», og la til: «Vi mister søksmålene, nesten alle søksmålene i WTO.» Noen analyser viser imidlertid at USA vinner omtrent 90% når det er klageren og taper omtrent den samme prosentandelen når det klages mot.

Trumps advarsel om en mulig amerikansk uttrekning fra WTO synliggjør konflikten mellom hans proteksjonistiske handelspolitikk og det åpne handelssystemet som WTO fører tilsyn med.  Washington har nylig blokkert utnevnelsen av nye dommere til WTOs Genève-baserte tvisteløsningsorgan, som potensielt kan lamme dens evne til å avgjøre saker.  Den amerikanske handelsrepresentanten Robert Lighthizer har også anklaget WTO for å ha forstyrret USAs suverenitet.  Det kommer samtidig som president Trump satte en frist på fredag ​​for Canada for å signere en ny avtale med USA og Mexico. Han har truet med å skattlegge landets bilindustri eller kutte den helt. Den amerikanske presidenten har snakket om urettferdig handel siden før han ble president.  Trump sa torsdag at avtalen fra 1994 om å opprette WTO «var den verste handelsavtalen som noen gang er inngått».  

USA har havnet i konflikt på flere fronter de siste månedene.  Den som skaper mest interesse er konflikten med Kina, der verdens to største økonomier krangler om global innflytelse. Kina har svart på amerikanske tollsatser ved å ilegge gjengjeldelsesskatter på samme verdi av amerikanske produkter og har lagt inn klager mot tollsatsene til WTO. Kinas handelsdepartement har sagt at det «tydelig mistenker» USA for brudd på WTO-regler.

En første klage i WTO ble innlevert av Kina i juli etter at Trump innførte sin første tollrunde. WTO er kjernen i systemet med regler for internasjonal handel. Det er forumet for å sortere tvister mellom land om brudd på globale handelsregler og for å forhandle om ny handelsliberalisering. EU prøver i mellomtiden å overbevise USA om å reformere WTO i stedet for å forlate den. Bernd Lange, leder av Europaparlamentets handelsutvalg, sa til magasinet Politico at det ville legge fram planer for å redde organisasjonen i september. Han sa det ville teste om USA virkelig var interessert i reformer.

I en presidentdebatt i 2016 med den demokratiske rivalen Hillary Clinton, beskrev Trump den nordamerikanske frihandelsavtalen (Nafta) med Mexico og Canada som «den verste handelsavtalen som noen gang har blitt inngått hvor som helst» og en «morder» av amerikanske jobber. Da han inntok sitt verv, sa han at han ønsket å forhandle – ikke skrape – avtalen.  Mandag kunngjorde Trump at USA og Mexico hadde blitt enige om å gjenopprette Nafta, og kalte det en «virkelig god avtale» som var «mye mer rettferdig» for begge land. Canada er imidlertid ikke enig i de nye vilkårene.

Torsdag hadde Lighthizer samtaler i Washington med den kanadiske utenriksminister Chrystia Freeland med sikte på å oppnå en ny avtale. Etter fire separate møter, som fortsatte langt ut på natten, sa Freeland til reporterne at en avtale ikke kunne oppnås. Under valgkampen latterliggjorde Trump Trans-Pacific Partnership (TPP), en 12-nasjoners handelsavtale som var en «nøkkelring»  og et resultat av den tidligere presidenten Barack Obamas Asia-politikk. Trump sa at avtalen var en «potensiell katastrofe for landet vårt». En av de første handlingene hans som president var å trekke USA fra TTP, selv om han siden har sagt at han kan vurdere å være med på nytt hvis vilkårene ble «betydelige bedre».

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler