Tidenes amerikanske turnskandale

Etter en juridisk kamp som varte i 5 år, vil ofrene for misbruk av den tidligere legen ved USAs kvinneturnlandslag motta 380 millioner dollar etter en avtale oppnådd med USA Gymnastics, USAs olympiske og paralympiske komité og dets forsikringsselskaper.

I følge Associated Press, ble tvisten som endte 13. desember holdt i en føderal konkursdomstol i Indianapolis, og avsluttet det juridiske aspektet av skandalens største seksuelle overgrep i OL-historien USA, USA, som involverte mer enn 500 gymnaster som var ofre for seksuelle overgrep, de fleste av Larry Nassar, en tidligere osteopat for landslaget. Den voldelige legen ble i 2018 dømt til livsvarig fengsel anklaget for seksuelle overgrep mot mer enn 250 gymnaster, under sitt arbeid ved Gymnastics Federation (USA Gymnastic), ved Michigan State University og på et treningsstudio i Lansing.

Li Li Leung, president for USA Gymnastics sa etter at avtalen ble godkjent: «Individuelt og kollektivt har de overlevende gått dristig frem for å gå inn for varig endring i sporten.» «Vi er forpliktet til å jobbe med dem, og med hele turnmiljøet, for å sikre at vi fortsetter å sette sikkerheten, helsen og velværet til våre utøvere og samfunnet over alt annet,» la hun til. Blant ofrene er fremtredende idrettsutøvere og OL-gullvinnerne Simone Biles, Aly Raisman og McKayla Maroney. De tre kvinnene vitnet om overgrepene de ble utsatt for under en høring i Senatet i september i år, ifølge det som rapporterte til Wall Street Journal mandag. «For å være tydelig, jeg klandrer Larry Nassar, og jeg skylder også på et helt system som utførte misbruket hans, » sa Biles den gang.

Den første som anmeldte Nassar for seksuelle overgrep i 2016 var den tidligere gymnasten og nå advokat, Rachael Denhollander, som fremhevet viktigheten av å komme til enighet og legge rettslige prosedyrer bak seg, slik at kvinnelige ofre kan gå videre med livet. – Det handler ikke om penger, det handler om forandring, sa Denhollander til AP. «Mange av disse kvinnene kan ikke få tilgang til helsetjenester uten avtale. Vi måtte balansere den virkeligheten med tiden det tok. Vi følte at det beste for alle var å godta denne avtalen … slik at de overlevende ville få noe som ligner på rettferdighet, forklarte hun. «Det har vært et helvete for oss alle», sa den tidligere gymnasten. «Å måtte presse så lenge for at de riktige tingene skal skje, å måtte presse så lenge for at rettferdighet skal skje … det burde aldri ha tatt fem år,» beklaget Denhollander.

I mellomtiden erkjente Sarah Hirshland, administrerende direktør for den amerikanske olympiske og paralympiske komité (USOPC), at organisasjonen ikke klarte å gi tilstrekkelig beskyttelse til idrettsutøverene, og sa: «Vi beklager den dype skaden som er gjort».  Avtalen inkluderer en betaling på 34 millioner dollar direkte fra USOPC, samt et lån på 6 millioner dollar fra USOPC til USA Gymnastics. I tillegg, som en del av avtalen, vil et offer for disse seksuelle overgrepene bli utnevnt til styret for USA Gymnastics Federation.

Relaterte artikler