Spania på vaksinetoppen

3 clear glass bottles on table

I Spania er det fortsatt 7,7 millioner mennesker over 12 år som ennå ikke er vaksinert mot Covid-19 . Flertallet er unge mennesker som for øyeblikket er i fokus for kampanjen, og vil bli fullstendig vaksinert i løpet av de neste ukene. Men det er også en liten del av mennesker blant dem som skulle få sine injeksjoner for måneder siden, som ennå ikke har fått en enkelt dose: 7,4% innenfor aldersgruppen 50-59 år, og 15,4% av de i alderen 40 til 49 år.

Vaksinasjonsprosessen blant disse gruppene går nå veldig sakte, spesielt blant førstnevnte, der fremgangen praktisk talt har stoppet opp. Rundt to millioner mennesker i Spania over 40 år har ennå ikke fått en enkelt dose. Ekspertene insisterer på at den totale injeksjonshastigheten er veldig positiv, men legger til at det er segmenter som er svært vanskelige å nå – enten fordi disse menneskene ikke kan, eller ikke vil la seg vaksinere . De peker på noen veldig klare profiler av hvem disse menneskene er: antiwaxere, de som er i tvil, de som nettopp har hatt covid-19 og må vente en stund før de kan vaksineres, og til og med en gruppe hvis status ikke gjenspeiles i statistikk, for eksempel utenlandske statsborgere i en uregelmessig situasjon.

Valencia -regionen har blitt den første til å sette i gang en kampanje for å oppsøke disse  uvaksinerte. Myndighetene i Valencia  vil sende ut meldinger med en rekke mulige datoer, slik at de kan velge når de skal ta sprøytene sine. Det er ikke noe problem når det gjelder tilbud : Mellom massesendingen av doser som kommer denne uken, det faktum at mange mennesker er på ferie og at det er færre og færre innbyggere igjen for å bli vaksinert, noen regioner, for eksempel Murcia og Baskerland, har til og med uoppfylte avtaler og ber innbyggerne om å komme til vaksinasjonsentralene.

Spania som land utvikler seg imidlertid fortsatt med en misunnelsesverdig fart med sin vaksinasjonskampanje. Med 62,2% av befolkningen som har fått to sprøyter, er det bare Canada som er foran blant de 50 mest befolkede landene på planeten, ifølge Oxford Universitys nettsted Our World in Data. Spania har ennå ikke sett kampanjen stoppe opp som det har skjedd i andre land som USA, Israel, Tyskland og Frankrike. Eksperter konsultert av avisen EL PAÍS anbefaler at prosessen fortsetter i Spania foreløpig uten å tilby insentiver eller at det blir innført straff for de uvaksinerte.  Fernando García López, presidenten for forskningsetiske komiteen ved Carlos III Health Institute i Madrid, hevder at det er bedre å «overbevise fremfor å tvinge, noe som kan polarisere.» Han legger til: «I Spania er det ingen større antivaksinasjonsgruppe vi må kjempe mot, slik som skjer andre steder.»

En undersøkelse utført i juni av FECYT -stiftelsen for vitenskap og teknologi viste at knapt 4% av innbyggerne ikke er villige til å motta vaksine, sammenlignet med oktober i fjor da tallet var praktisk talt en tredjedel av befolkningen . Amós García, presidenten i Spanish Vaccinology Association, hevder at anti-vaksinasjonsgruppene i Spania er «absolutt marginale her, en minoritetsgruppe, som ikke vil ha noen effekt på vaksinasjonskampanjen. Jeg ville ikke kaste bort for mye krefter på denne gruppen, ”argumenterer han, fordi han anser det som umulig å få dem til å ombestemme seg.

Det er ingen offisielle tall i Spania om graden av avvisning av vaksinen, og heller ikke de eksakte motivene for å gjøre det. Carlos Orquín, 32, er journalist, men han tilbrakte flere måneder som administrativ arbeider på et sykehus i Barcelona og ga ut vaksineavtaler. Han har fortalt om sine erfaringer til EL PAÍS og forklart at de som nektet å godta avtalen enten sa at de ikke ønsket det eller tvilte. Blant de førstnevnte, forklarer han, var de ettertrykkelige, «og samtalen var over umiddelbart» uten rom for debatt. Sistnevnte ville imidlertid forklare sin tilbakeholdenhet, men det var rom for å berolige dem. «De var redde og tvilte mye,» forklarer han. «Mange av dem sa at de kom til å vente en stund.»

Helsedepartementet anslår at de som har nektet vaksinen står for rundt 0,6% av befolkningen som har blitt tilbudt den, men en talsperson presiserer at denne prosentandelen kan inkludere de som er anti-vaksiner, så vel som de som ikke tok  telefonen da de ble oppringt. Fra region til region er prosentandelen rundt 1%. I Castilla-La Mancha har for eksempel 1,17% avvist skuddene sine, selv om årsakene til det ikke er klare. På Kanariøyene er tallet 1%, mens 1,13% av befolkningen i Valencia uttrykkelig har avvist å gjøre det, ifølge helsesjef Ana Barceló. I Andalucía er avvisningsgraden 0,63%, ifølge den regionale helseavdelingen. Spesialistene er enige om å vaksinere 100% av den kvalifiserte befolkningen. Til å begynne med, fordi det alltid vil være en liten gruppe som ikke kan vaksineres på grunn av medisinske tilstander, enten dette er allergi eller kombinasjonen av vaksinen med et annet legemiddel de tar.

Blant de som ikke kan få vaksinen og de som ikke vil ha den, er de som tviler uten å være radikalt anti-vaksiner. De frykter effektene, sikkerhetsskader og tviler på effekten. «De har tvil fordi de er redde, men disse menneskene kan snakkes med og det kan være dialog,» forklarer vaksinologenes president. Toni Trilla, leder for epidemiologi ved Hospital Clinic i Barcelona, ​​hevder at «de kan bli overbevist over tid.» Det er også en undergruppe av «apatikk» her, noe som har blitt sett i land som USA. «De er mennesker som ikke tenker på å bli vaksinert, de gir dem videre,» forklarer han. “De er på ferie eller jobber, og de kjøper ikke argumentene om at dette er for deres helse. Jeg vet ikke om vi får se det i Spania, sier han.

En annet gruppe som ikke kan vaksineres, og som er stadig større etter den siste bølgen, den femte siden pandemien rammet Spania , er den av de som nettopp har fått Covid-19. I følge helsedepartementets strategi, hvis de er under 65 år, må de vente seks måneder før de kan begynne eller fullføre hele vaksinasjonen, en tid som den katalanske regionale regjeringen har redusert til to måneder. I løpet av det siste halve året har mer enn 1,5 millioner mennesker blitt smittet med koronaviruset i Spania. De som må vente på skuddene sine på grunn av en infeksjon, blir igjen, innrømmer Infante, men han argumenterer for at de ikke er et problem. «Normalt vil de ende opp med å bli vaksinert fordi de har sett skriften på veggen.»

Den siste gruppen som unndrar seg systemet – og til og med statistikken – er de menneskene i en uregelmessig situasjon i Spania. De er ikke engang inkludert i de totalt 9,2 millioner mennesker som fortsatt skal vaksineres fordi de ikke vises i noen registre. I følge Pedro Campuzano, et referansepunkt for statlige programmer for Leger i verden, er dette for det meste mennesker uten helsekort, for eksempel migranter i en uregelmessig situasjon eller de som har papirer, men som ikke har tilgang til helsevesenet. Disse menneskene er inkludert i vaksinekampanjen, men det er vanskelig å nå dem. «Det er noen som kan være redde for å ha kontakt med administrasjonen og kreve sine rettigheter, spesielt de som proaktivt vil søke vaksinen sin,» forklarer Campuzano. “Men det er også en effekt av hoaxes og de vil ikke bli vaksinert, men dette har blitt bedre over tid. En del av vårt kulturformidlingsarbeid innebærer nettopp dette,

Hjemløse står for et annet sårbart kollektiv , det samme gjør de som bor i bosetninger uten fast bosted. Disse profilene, som skal motta enkeltskudd Janssen-vaksinen, er vanskelige å finne og krever proaktive strategier. I Barcelona og Madrid har det allerede vært spesifikke kampanjer for hjemløse, og i Sevilla har det også vært innsats for å bringe dette kollektivet til vaksinasjonspunktene. Men det er nødvendig med mer proaktive strategier, argumenterer Campuzano. “Protokoller er på plass i regionene, men på bakken er det ikke lett fordi reglene ikke er kjent eller folk ikke er klar over mulighetene. Det har ikke vært noen proaktiv kampanje for å kommunisere denne muligheten, forklarer han. «Dette er en av flaskehalsene.» Ekspertene forklarer at når flertallet av befolkningen er vaksinert, må det utformes kampanjer for å nå de som har gått glipp av. Amós García sier at når regjeringen når målet sitt i slutten av august om å vaksinere 70% av befolkningen , “må vi fortsette å bygge videre på dette. Negasjonister forvrenger situasjonen og lager mye støy, men de har liten innflytelse, sier han.

Infante er enig i at vaksinasjonene må fortsette. «Vi har en måned på oss til å se hvordan vi ender opp,» sier han. “Vi kommer dit med mange av de over 40-befolkningen dekket, men dette vil være lavere for under 30-årene. Det er ikke å si at de yngste ikke ønsket å bli vaksinert, men at [kampanjen] ikke har fungert bra for dem. Selvutnevnelsessystemet har sine grenser. Det er behov for å være proaktiv og begynne å ringe igjen. Fra 1. september, for gruppen 18 til 30, må de lokaliseres og tilbys vaksinen igjen.

Kilde: elpais.com

Relaterte artikler