Mange studier anbefaler D-vitamin mot Covid-19

De siste ukene og månedene har det vært flere studier som demonstrerer fordelene med vitamin D mot COVID-19. Mer enn 200 leger, forskere og ledende myndigheter har signert et åpent brev  som ber om økt bruk av vitamin D i kampen mot COVID-19.

“Forskning viser at lave vitamin D-nivåer nesten helt sikkert fremmer COVID-19-infeksjoner, sykehusinnleggelser og dødsfall. Gitt sin sikkerhet krever vi øyeblikkelig økt vitamin D-inntak, ”heter det i brevet. «Vitamin D modulerer tusenvis av gener og mange aspekter av immunfunksjonen, både medfødte og adaptive,» fortsetter den før noen av de validerte funnene på vitamin D er oppført. Forfatterne bemerker at høyere vitamin D-blodnivåer er assosiert med lavere SARS-CoV-2-infeksjon og lavere risiko for et alvorlig tilfelle (sykehusinnleggelse, ICU eller død). Effektivitet av vitamin D vises også i intervensjonsstudier, sier de og legger til at mange forskningsartikler avslører flere biologiske mekanismer som vitamin D påvirker COVID-19.

Brevet anbefaler å ta nok vitamin D for å oppnå et blodnivå på minst 30 ng / ml (75 nmol / L). Forfatterne oppfordrer til å teste alle sykehusinnlagte COVID-19-pasienter og legge vitamin D til behandlingsprotokollen for alle pasienter med nivå under 30 ng / ml. Mange andre leger oppfordrer også offentlige helsebyråer til å gå ut med med vitamin D-anbefalinger. To eksperter i Nederland delte lignende tanker med NL Times i desember: «Det er en økende konsensus i den vitenskapelige verden om den viktige rollen vitamin D har,» sa Manfred Eggersdorfer, professor i sunn aldring ved University Medical Center Groningen, til Times og la til at vitamin D kan redusere sjansene for å få et coronavirus og forkorte varigheten av infeksjonen. Professor i immunologi ved Wageningen University, Huub Savelkoul, sa til Times at vent-og-se-holdningen regjeringer har inntatt, er frustrerende for det vitenskapelige samfunnet. “Det er flere og flere studier som viser fordelen med vitamin D. Jeg tror det er en slags arroganse at regjeringene først vil vente på en metastudie. Det virker som om vi ikke bryr oss om at folk kommer til sykehuset og dør i mellomtiden. Du må være forsiktig med den kommentaren, men det er der frustrasjonen min ligger, sa han.

I et Fox News-intervju 23. desember 2020,  uttalte Dr. Peter Osborne med Origins Nutrition Center at de nyeste studiene antyder at 9 av 10 COVID-19 dødsfall kunne vært forhindret hvis folk hadde tilstrekkelig vitamin D nivåer. Selv om jeg mistenker at dette kan være en overestimering, er det ingen tvil om at optimalisering av vitamin D-nivåer blant befolkningen generelt vil redusere COVID-19 forekomst og død. Osborne delte et eksempel som viser at denne forståelsen vokser blant klinikere. «På East Virginia School of Medicine er det en COVID-protokoll som inneholder vitamin D,» sa Osborne. «Så hvis du er innlagt på sykehus for COVID, setter de deg automatisk på mellom 20 000 og 60 000 enheter vitamin D. Dette er en del av deres standard for pleieprotokoll i det sykehussystemet.» Osborne anbefaler også å bruke vitamin C og sink, samt quercetin, som muliggjør større sinkabsorpsjon. Quercetin øker også type 1 interferon, som signaliserer infiserte celler for å produsere proteiner som hindrer viruset i å replikere seg. Type 1 interferon fungerer synergistisk med vitamin C.

Som bemerket i en gjennomgang av desember 2020 i Frontiers in Nutrition:  ”Under COVID-19-pandemien kan tilstrekkelig inntak av sink og vitamin C og D representere et lovende farmakologisk verktøy på grunn av den høye etterspørselen etter disse næringsstoffene i tilfelle kontakt med viruset og begynnelsen av den inflammatoriske prosessen. ” Imidlertid er vitamin D ikke mitt førstevalg for akutt sykdom som krever øyeblikkelig behandling. Selv om høy-dose vitamin D-belastning kan være nyttig i noen henseender, er mitt første valg for behandling av akutt luftveissykdom forstøvet hydrogenperoksid, som jeg vil diskutere på slutten av denne artikkelen. Det går umiddelbart, mens vitamin D krever tid, på minimum dager, for å gjøre en forskjell. Når det gjelder å forhindre COVID-19-dødsfall, tror jeg sterkt at forstøvet hydrogenperoksid lett kan forhindre minst 90 prosent av dødsfallene hvis det administreres riktig. Det gjør meg dypt trist å se så mange dø unødvendig fordi de ikke bruker denne utrolig rimelige og trygge behandlingen.

Husk nå at forebygging og behandling ikke er den samme. Jeg er overbevist om at vitamin D-optimalisering vil bidra til å forhindre COVID-19-infeksjon og redusere risikoen for alvorlige symptomer hvis du får det. Faktisk lanserte jeg en informasjonskampanje om vitamin D tilbake i juni 2020, som inkluderte utgivelsen av en nedlastbar vitenskapelig rapport som detaljerte vitenskapen bak vitamin D. Denne rapporten, samt en to-minutters COVID-19 risikoprøve er tilgjengelig på StopCovidCold.com. Det er også bevis for at høy-dose vitamin D-belastning kan forbedre COVID-19-resultatene, selv i akutte og alvorlige tilfeller. Ifølge en randomisert, dobbeltblind studie i desember 2020 (8) i European Journal of Integrative Medicine, som ga kritisk syke COVID-19-pasienter høye doser vitamin D reduserte antallet dager de måtte tilbringe på ICU signifikant. Det var også mindre sannsynlig at de trengte ventilasjon. Ifølge forfatterne:  ”Tretti pasienter fullførte studien. Resultatene viser at injeksjon av vitamin D fører til en signifikant økning i gjennomsnittlige endringer av vitamin D-nivå på den syvende dagen av studien og TAC [total antioksidantkapasitet] nivåer.

 Tilsvarende konkluderte en matematisk gjenanalyse utført av MIT-forskere i en kalsifediolforsøk at det er en «sterk rolle for vitamin D i å redusere ICU-innleggelser av innlagte pasienter med COVID-19.» Analysen så på data fra en tidligere studie  utført på innlagte pasienter med COVID-19 pasienter i Córdoba, Spania. Som forklart av forfatterne av analysen: ”… behandlingen var assosiert med reduserte ICU-innleggelser med veldig stor effektstørrelse og høy statistisk signifikans, men studien har hatt begrenset innvirkning fordi den bare hadde 76 pasienter og ufullkommen blinding, og målte ikke vitamin D-nivåer før og etter behandling eller justerte for flere comorbiditeter. ” I et forsøk på å redegjøre for disse manglene, analyserte de dataene på nytt ved hjelp av statistiske teknikker, og konkluderte med at «randomisering, stor effektstørrelse og høy statistisk signifikans adresserer mange av disse bekymringene.»  For å dobbeltsjekke funnene deres, sammenlignet de også dataene med to andre randomiserte kliniske studier av vitamin D-tilskudd for COVID-19, en fra India og en annen fra Brasil. Avslutningsvis uttalte forfatterne at «Córdoba-studien gir tilstrekkelig bevis for å garantere umiddelbare, veldesignede sentrale kliniske studier av tidlig kalsifedioladministrasjon i en bredere gruppe pasienter og polikliniske pasienter med COVID-19.»

I tillegg til det åpne brevet som er nevnt tidligere, ber det irske Covit-D-konsortiet også om større bruk av vitamin D mot COVID-19, og siterer bevis som viser at det kan redusere risikoen for død fra COVID-19 hos eldre med så mye som 700 prosent.  I en stillingserklæring  publisert i Irish Journal of Medical Science, oppfordrer teamet helsepersonell og beslutningstakere «til å erkjenne viktigheten av forbedret vitamin D i … optimalisering av immunrespons» og å «utvikle eksplisitt befolkningsveiledning og kliniske protokoller for tilskudd av vitamin D ved… effektive doser. ” «Akkumuleringen av bevis som knytter lave vitamin D-nivåer og COVID-19 er nå betydelig,» sa Dr. Dan McCartney, programdirektør for human ernæring og diett ved TU Dublin og Trinity College Dublin, til Irlands Herald. «Dette beviset inkluderer studier som viser en økt risiko for infeksjon hos de med lave vitamin D-nivåer og en 25 til 30 ganger redusert risiko for ICU-opptak og en betydelig reduksjonsrisiko for død hos eldre pasienter med COVID-19 supplert med vitamin D,» han sa.

En annen nylig studie publisert i november 2020 i Postgraduate Medical Journal, så på oral vitamin D-tilskudd på SARS-CoV-2 viral clearance. Denne studien inkluderte bare asymptomatiske eller mildt symptomatiske SARS-CoV-2-positive individer som også hadde vitamin D-mangel (et vitamin D-blodnivå under 20 ng / ml). Deltakerne ble tilfeldig tildelt til å motta enten 60 000 IE av oral kolekalsiferol (nano-væskedråper) eller placebo i syv dager. Målblodnivået var 50 ng / ml. Alle som ikke hadde oppnådd et blodnivå på 50 ng / ml etter de første syv dagene, fortsatte å motta tilskuddet til de nådde målnivået. Periodisk ble alle deltakerne testet for SARS-CoV-2 så vel som fibrinogen, D-dimer, procalcitonin og CRP, alle av som er betennelsesmarkører. Det primære utfallsmålet for studien var andelen pasienter som testet negativt for COVID-19 før dag 21 i studien, samt endringer i inflammatoriske markører. «En større andel av vitamin D-mangelfulle individer med SARS-CoV-2-infeksjon ble SARS-CoV-2 RNA-negativ med en signifikant reduksjon i fibrinogen ved høy dose kolekalsiferoltilskudd,» rapporterte forfatterne av studien.

I følge KRGV 5 News i Texas, oppfordrer leger i Rio Grande Valley også folk til å sjekke vitamin D-nivåene og supplere hvis de er mangelfulle. Dette trekket ble inspirert av forskning som den som ble publisert i Journal of Endocrinology and Metabolism, som antyder at personer som har lave vitamin D-nivåer er mer utsatt for å få SARS-CoV-2-infeksjon og mer sannsynlig å spre infeksjonen til andre.  “D-vitaminmangel ble funnet i 82,2 prosent av COVID-19-tilfellene og 47,2 prosent av befolkningsbaserte kontroller… Vitamin D-mangelfull COVID-19-pasienter hadde… lengre sykehusopphold enn de med serum 25OHD-nivåer ≥20 ng / ml.   «I henhold til resultatene våre, bør vitamin D-behandling anbefales hos pasienter med COVID-19 med 25OHD-mangel i serum, siden denne tilnærmingen kan ha gunstige effekter både i skjelett og immunsystem,» skrev forfatterne.

Kroppen lager selv vitamin D når huden eksponeres for sollys. Dersom ansikt, hender og armer får sommersol midt på dagen i fem til ti minutter 2 ganger i uka, vil behovet for vitamin D være godt dekket. De viktigste vitamin D-kildene er fet fisk, rogn og fiskelever.  Dagsbehovet dekkes med en porsjon laks, sild eller makrell til middag. En barneskje tran dekker også dagsbehovet. Dersom du ikke spiser mye fisk og fiskeprodukter, ikke tar tran eller mistenker at du får i deg for lite vitamin D, finnes det mange typer vitamin-D tilskudd i tablett- eller dråpeform. De fleste inneholder 10 eller 20 µg per dose.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler