Forbereder seg på angrep

Atomsamtalene i Wien går på tomgang, europeiske diplomater mener Irans holdning til atomavtalen er springende og at det derfor ikke har vært mulig å gå i gang med reelle forhandlinger. Diplomater fra Iran, Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland og Russland er samlet til atomsamtaler i Wien, men prosessen som skal gi atomavtalen nytt liv, tar tid.

– Vi har hatt mange timer med samtaler, og alle delegasjonene har presset på for å få Iran til å være ansvarlige. Fram til nå har det ikke vært mulig å starte reelle forhandlinger, blir diplomater fra de tre europeiske landene sitert på av nyhetsbyrået AFP. – Vi taper verdifull tid når vi må håndtere nye posisjoner fra Iran som er inkonsekvente med atomavtalen eller overskrider den, heter det fra diplomatene.

Israels forsvarsminister Benny Gantz opplyste torsdag USAs regjering om en tidsfrist det israelske forsvaret (IDF) har fått for å forberede et angrep på Iran, opplyser israelske medier. Fredag fortalte en diplomatisk kilde at amerikanerne ikke hadde innvendinger det israelske forberedelsene, skriver Jerusalem Post. Det var i et møte med USAs forsvarsminister Lloyd Austin og utenriksminister Antony Blinken at Gantz konsulterte amerikanerne om Israels behov for å forhindre at Iran skaffer seg atomvåpen. Fra amerikanske kilder kommer det signaler om at USA også vil kunne medvirke til et angrep på Iran:  IDF har intensivert planleggingen av et angrep mot sin erkefiende. I forrige uke avslørte amerikanske kilder at Austin og Gantz var forventet å diskutere felles militære forberedelser, og en rapport som   sa at IDF planla en massiv øvelse fra luften denne sommeren.  

Selv om Israel og USA er enige i at Iran må forhindres fra å skaffe seg atomvåpen, er de ikke på linje når det gjelder hvordan denne trusselen skal håndteres: Israelske tjenestemenn fortsetter å være dypt bekymret over at Washington i de nylig gjenopptatte forhandlingene i Wien vil søke en midlertidig avtale som opphever sanksjonene mot Teheran, samtidig som dens atomprogram ikke begrenses tilstrekkelig. Sanksjonene mot Iran må ikke oppheves, mener Israels utenriksminister Yair Lapid.  Israelske tjenestepersoner har den senere tiden advart flere ganger om at Iran ikke trenger lang tid til å skaffe seg nok anriket uran til å bygge en atombombe. Observatører har lenge påpekt at Israel før eller siden må forventes å angripe Iran fordi den kjernefysiske risikoen vil bli oppfattet som så akutt at Israels regjering vil konkludere at landet ikke har noe annet valg.

Ryktene om et forestående angrep har satt fart i det iranske regimet og krigstrommene gir gjenlyd også der. Mange av disse forberedelsene blir ikke fanget opp av internasjonal presse, men i Israel følger de nøye med.  Vi har Cruise missiler med 1300km rekkevidde, som kombinert med SU-24 sin ekstra rekkevidde åpner en ny missilfront for Israel Cruise Missile innkommende forsvarssystem fra vestlig retning, utover Middelhavets horisont. Israel har økt med  500 faste stillinger i luftvåpenet og etterretningsavdelingen som en del av forberedelsene til militære angrep mot Iran. Så tidlig som i januar for snart ett år siden, startet IDFs beredskap for et angrep på Iran.  I Jemen bygger iranerne styrker som kan true hjemmefronten i Israel ved hjelp av ubemannede luftfartøyer.

Israels statsminister Naftali Bennett har nettopp gjennomført et to dagers besøk i De forente arabiske emirater (UAE), det første av noen israelsk statsminister i dette Gulf-landet noensinne. Bennett har i løpet av sitt to dager lange besøk i Abu Dhabi hatt samtaler med kronprins Mohamed bin Zayed som ifølge det israelske utenriksdepartementet varte i over fire timer. – Vi hadde grundige, meningsfulle og åpne samtaler om våre to nasjoner, om regionen, økonomi, teknologi og hva vi kan gjøre sammen, sa Bennett da han avsluttet besøket mandag. Dette var første gang en israelsk statsminister har vært på offisielt besøk i Emiratene, som i 2020 var ett av flere arabiske land som etter initiativ fra USAs daværende president Donald Trump etablerte formelle bånd til Israel. – Jeg flyr tilbake til Israel med mye optimisme knyttet til at disse samtalene kan føre til fred her i Midtøsten, sa Bennett. Iran leser ikke fred inn i dette besøket. De karakteriserer det som et svik mot palestinerne, men retorikken er et dekke for deres egen frykt for et israelsk angrep på landets atomprogram.  

Samtidig presses iranske myndigheter av misnøye i befolkningen. Etter at det iranske regimet brukte gummikuler, køller og arrestasjoner for å slå ned demonstrasjonene i Irans nest største by, Isfahan, fortsetter nye anti-regime demonstrasjoner i andre byer. Den emiratiske avisen The National rapporterer om store demonstrasjoner av lærere, blant annet i Shiraz.

Relaterte artikler