Kina -USA- Taiwan del 2

selective color photography of person holding orange gas smoke standing on snow

US Air Force vil kjempe for å opprettholde trykket på det kinesiske militæret hvis det oppstår en konflikt rundt Taiwan -stredet, ifølge en fersk krigsspill analyse.

«F-22 og F-35 opererer under ideelle forhold på sofistikerte hjemmebaser  i USA,  og  har en» operasjonsberedskap «på rundt 60 prosent,» opplyser Joseph Siracusa, adjungerende professor i politisk historie og internasjonalt diplomati ved Curtin University. Operasjonell beredskap beskriver evnen til en militær gren å operere og vedlikeholde sine systemer og prosedyrer effektivt. Professoren, som har jobbet med krigsspillmodeller under den kalde krigen, sa at nylige konfliktsimuleringer avslørte at den store avstanden mellom USAs nærmeste flybase i Kadena, Okinawa til Taiwan, ville være en avgjørende faktor hvis en konflikt brøt ut. «Å kjempe en krig rett utenfor det kinesiske fastlandet vil være en tøff utfordring for USA  når de har en flybase på land innen 700 miles fra slagområdet,» sa han.

I januar sa Ellen Lord, underekretær for forsvar for anskaffelse og opprettholdelse av Trump-æraen, at operasjonell beredskap for den avanserte F-35 flåten var på 69 prosent , godt under målet på 80 prosent, som ble satt av tidligere forsvarsminister James Mattis . De lave tallene kommer etter år med Obama-administrasjonens budsjettkutt til militæret som så hærpersonell redusert med 10 prosent, og ballistiske rakettprosjekter suspendert eller stoppet. Ironisk nok vil det være raketter som spiller en nøkkelrolle for å holde amerikanske styrker i sjakk, spesielt de første 60 dagene.  «F-22s og F-35s har veldig lave radarsignaturer, men tanketankskipene har radartverrsnittet til en stor låve, noe som gjør dem veldig sårbare for kinesiske langdistanseluftraketter,» sier Siracusa. Amerikanske marinebåter ville også være uaktuelt, gitt rekkevidden til kinesiske ballistiske rakettene DF-21 og DF-26.

«Vi lærte noen leksjoner i Vietnam og Persiabukten der marinebåtene våre kunne operere like utenfor kysten fra målområdene og aldri bli angrepet,» sa Siracusa. «Dette vil ikke være tilfelle i Taiwansundet.»  Siden gjenvalget av Taiwans president Tsai Ing-wen, har det kinesiske kommunistpartiet (KKP) økt sin fiendtlige retorikk  mot øya. De siste månedene har kinesiske militærfly også gjort nesten daglige krenkelser i taiwansk luftrom, med den  største i slutten av mars , da 20 kinesiske militærfly kom inn i Taiwans luftvernidentifikasjonssone.

Krigsspesialister som Siracusa mener at det mest sannsynlige krigsscenariet rundt Taiwan vil begynne med Beijings store årlige amfibiske landingsøvelser som normalt gjennomføres i oktober utenfor den sørøstlige kysten av fastlandet.  Amerikanske overvåkningssatellitter begynner å plukke opp uvanlig aktivitet, flere troppbevegelser enn vanlig og samtidig  mer realistiske. Beijings propagandaorganer begynner å jobbe overtid for å vekke nasjonalfølelse og indignasjon overfor Taiwan, spesielt på grunn av den heftige motstanden mot å anerkjenne KKP-styret. USA reagerer ved å utplassere  bombefly ved basene i Guam og Okinawa og øker marinens patruljer over taiwans farvann, noe som faktisk allerede pågår. Amerikansk overvåking henter flere bekymringsfulle tegn på PLAs marinefartøy og amfibiske styrker som marsjerer på motsatt kyst til Taiwan.

Hvis et angrep begynner, begynner det sannsynligvis med et marinebombardement og luftangrep rettet mot taiwanske flyplasser og militærbaser. USA slår tilbake med bombeangrep rettet mot kinesiske skip, flyplasser, baser og rakettoppskytningssteder. Hvis de blir desperate nok, eskalerer Beijing og angriper japanske  Okinawa, Guam eller Hawaii med mellomdistanseraketter eller atomvåpen med lav virkningsgrad. Professoren innrømmer at wargaming-scenarier bare er like «sterke som det svakeste ledd.» I dette tilfellet avhenger scenariet av viljen til et av landene til å slå til eller avfyre det første skuddet.  «Dessverre trosser dumskap noen ganger sunn fornuft,» sa han. 

Siracusa sier også at ethvert trekk fra Beijing er»drevet av frykt og svakhet, ikke styrke eller ekspansjonisme.» «Ekspansjonisthistorien er en løgn som det militærindustrielle komplekset forteller hverandre når de skal selge det nyeste våpensystemet sitt,» sa han. «Uten det å få kontroll over Taiwan, vil fortelle resten av Kina at kommunistpartiet har mistet kontrollen,» la han til. «Kineserne er bekymret for hvordan Sovjetunionen forsvant etter 74 år. Det er denne gamle regelen at det etter fem generasjoner er veldig vanskelig å videreføre kommunisme.» KKP går inn i sitt 72. år med kontroll over Kina fra 2021.

Mark Beeson, professor i internasjonal politikk ved University of Western Australia, sa at oppbyggingen av militære styrker øker sannsynligheten for en konfrontasjon. «Kina graver seg et stort hull, og det er vanskelig å komme seg ut av det uten å miste enormt med ansikt,» sa han til The Epoch Times. «Sjansene for en ulykke, feilvurdering eller feilberegning øker for hver dag,» la han til.

De siste ukene har også Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Nederland sendt krigsskip for å patruljere Sør-Kinahavet sammen med amerikanske marinebåter.  Filippinene har sendt jagerfly for  å patruljere luftrommet over hundrevis av kinesiske fiskeskip som ligger fortøyd i området.  Taiwans diplomat i Washington DC sa at landet hans har investert betydelig i       “asymmetriske evner ”, inkludert en større investering i langdistanseraketter som kan slå dypt inn i Kina. Australia har vedtatt en lignende strategi, som en avskrekkelse mot militær aggresjon. I mellomtiden avslørte den amerikanske ambassadens nest høyest rangerte diplomat i Australia, Michael Goldman, i en podcast som ble arrangert av The Australian National University (ANU) at Australia og USA jobbet med «beredskaper» rundt et potensielt utbrudd av konflikt over Taiwan.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler