Inn i en ny bølge

black flat screen computer monitor on white desk

Det spanske helsedepartementet rapporterte onsdag om 1772 nye Covid-19 tilfeller  det siste døgnet. Dette er opp fra 1.178 på tirsdag og 968 på mandag.  

 Aragónregionen registrerte det høyeste antallet nye tilfeller, med 614 på 24 timer, etterfulgt av Madrid (539) og Catalonia (146). I følge data samlet av den internasjonale ukentlige publikasjonen The Economist, har Aragón den høyeste 14-dagers kumulative forekomsten av Covid-19 i noen region i Europa, med 567 tilfeller per 100.000 innbyggere. Denne satsen har økt ti ganger på bare 20 dager. Til sammenligning er gjennomsnittlig forekomst i Spania 72 tilfeller per 100 000 innbyggere, mens i Catalonia, Spanias nest mest berørte region, er tallet 153.

Økningen  begynner å legge press på sykehus i Aragón, hvor 491 pasienter er innlagt med Covid-19, hvorav 42 er på intensivavdeling (ICU). På litt over ti dager er antall sykehusinnleggelser doblet, og den regionale regjeringen vurderer å suspendere personalferien og rekruttere pensjonerte leger for å hjelpe. Gjennomsnittsalderen for sykehuspasienter har også økt, og steg fra 60 til 65 forrige uke til mer enn 70. Onsdag meldte et eldrehjem i Burbáguena, i Teruel-provinsen, der 80 tilfeller er oppdaget, det   sjette dødsfallet.

I følge de siste tallene, som er basert på data levert av regionene, er det totalt påvist 305.767 Covid-19 tilfeller i Spania. Dette tallet, i likhet med antall dødsfall, sykehusinnleggelser og ICU-innleggelser, tar bare hensyn til tilfeller som er bekreftet via PCR-testing, som kan oppdage en inaktiv infeksjon. Antallet nye tilfeller av coronaviruset onsdag er fremdeles langt unna de nesten 10.000 som ble rapportert 31. mars, på toppen av pandemien, men det er også langt fra de under 200 som ble oppdaget den siste uken av juni. For å finne et lignende tall, må man tilbake til 25. april, da det ble registrert 2 915 infeksjoner. Men mens antallet infeksjoner  ligne den dagen, er det en betydelig forskjell i antallet omkomne. Onsdag meldte helsedepartementet om ni dødsfall i løpet av det siste døgnet, mot 288 25. april. Det er flere årsaker til denne forskjellen: På den tiden var koronaviruspasienter eldre, noe som betyr at prognosen deres var dårligere ; sykehusene ble overveldet, noe som gjorde omfattende omsorg vanskeligere; og mindre var kjent om virkningen av viruset.

Alle Spanias 17 regioner, så vel som eksklavbyen Melilla i Nord-Afrika, har registrert en topp i nye Covid-19 tilfeller.  Men ikke alle regioner har blitt påvirket på samme måte. Aragón, for eksempel, har hatt en 9.000% økning i antall ukentlige diagnostiserte infeksjoner – det gikk fra registrering av null tilfeller 25. juni til 91 onsdag. I Valencia har det vært en stigning på 1.838%, og på Kanariøyene har ukentlige infeksjoner økt med 272% siden 25. juni. På Balearene ble 323 tilfeller diagnostisert i løpet av 24 timer, og ukentlige infeksjoner har økt 1.438%. Dette skyldes imidlertid det lave antallet tilfeller, med bare 21 diagnoser mellom 18. og 25. juni. Siden begynnelsen av pandemien har totalt 28.499 mennesker omkommet pga Covid-19. Dette tallet teller ikke mistenkte coronavirus tilfeller som døde før de ble testet for sykdommen. Hvis disse omkomne ble tatt i betraktning, ville den totale dødstall i Spania være nærmere 50 000, ifølge et EL PAÍS-estimat basert på regionale poster og data fra tre forskjellige etater.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler