Steile fronter i migranttrafikken

 

58 migranter som ble hentet opp av redningsskipet Aquarius, gikk søndag 39. september i land på Malta etter nærmere en uke til sjøs.

Migrantene, i hovedsak libyere, gikk om bord i to busser i hovedstaden Valletta etter å ha blitt overført til havs fra Aquarius til et skip tilhørende den libyske kystvakta for å unngå å bli tatt i arrest av myndighetene på Malta. Panama trakk flagget sitt fra Aquarius for en uke siden, noe som innebar at det uregistrerte fartøyet ikke ville være i stand til å forlate havner på Malta. Andre redningsskip kjemper en juridisk kamp etter å ha blitt inndratt i hovedstaden Valletta. Migrantene fra Aquarius skal etter planen sendes videre til ulike vertsland rundt om i Europa. Frankrike har sagt ja til å ta imot 18, Tyskland og Spania vil ta imot 15 hver, mens Portugal har sagt seg villige til å ta imot ti.

Tidligere søndag meldte den spanske organisasjonen Proactiva Open Arms at de ville gjenoppta aksjonene i Middelhavet mellom Libya og Italia. Før Proactivas kunngjøring var Aquarius, tilhørende SOS Mediterranee og Leger uten Grenser, det eneste gjenværende private fartøyet i farvannet mellom Italia og Libya, men ettersom det ikke lenger har noe flagg, ventes det at det reiser «hjem» til  Marseille i Frankrike. Den italienske innenriksminister Matteo Salvini levner fortsatt ingen forhåpninger om at disse migrantskipene vil få legge til kai i Italia. «NGO-ene skifter pels men ikke sine uvaner», twitrer Salvini søndag, og legger til: «Jeg fastholder: Mennesketrafikken skal opphøre, og aldri mer til Italia!» Påtalemyndigheten i Catania tok i mars i år fartøyet «Open Arms» i arrest mens det lå til kai på havnen i Pozzallo på Sicilia, mistenkt for menneskesmugling, før det senere slapp fri igjen.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler