Feriekaos i Spania

people walking inside building

 Ledere av turistnæringen i Spania har uttrykt raseri over de «uakseptable scenene» på store spanske flyplasser.  

Spanias flyselskapsforening (ALA) har oppfordret innenriksdepartementet til å ansette mer grensepersonale ved spanske flyplasser. Turistlederne frykter at de kaotiske scenene vil avskrekke  feriegjester fra å besøke Spania. ALA sa at åpningen av Spania for viktige turistmarkeder, inkludert Storbritannia, har utløst flyplasskaos. Den sa at tusenvis av passasjerer hadde mistet flyene sine på grunn av en massiv kø ved Madrid flyplass.   Turistsjefer har nå bedt den spanske regjeringen om å handle raskt  ettersom massive køer og forsinkelser påvirker ferier. Britiske turister har blitt fanget av «kaoset» ved turisthotspots.  Andre flyplasser som er berørt inkluderer Alicante, Malaga, Barcelona, ​​Palma de Mallorca, Ibiza og Gran Canaria.

ALA-president Javier Gándara sa: «Gjenåpningen av Spania for internasjonal turisme, lagt til andre faktorer som de nye migrasjonstiltakene med Storbritannia etter Brexit, er årsakene til en betydelig metning av kontroller i landet vårt, som krever lengre registreringstid ved grensen.» Siden Brexit trenger britiske turister passet sitt stemplet hver gang de går inn og ut av Schengen-sonen, inkludert Spania.   Briter har bare lov til å besøke Spania i 90 dager av hver 180 under nye Brexit-lover.  

Spania, sammen med Balearene og Kanariøyene, tillater nå kun fullvaksinerte personer fra Storbritannia, som ikke er et EØS-land å komme inn. Dette betyr at de må ha begge doser av en godkjent vaksine og kunne vise bevis for dette. Disse må være mottatt minst 14 dager eller mer før. Barn under 12 år er unntatt fra denne regelen dersom de er i følge med en vaksinert voksen. FCDO uttaler: «Spania vil godta Storbritannias bevis på COVID-19-vaksinasjonsrekord og bevis på COVID-19-vaksinasjon utstedt i Crown Dependencies.» Uvaksinerte ankomster har tillatelse til å reise inn i Spania hvis de har en «essensiell» grunn til å reise som fastsatt av spanske myndigheter. Alle ankomster må fylle ut et spansk helsekontrollskjema.

For nordmenn, fordi Norge er med i EØS gjelder følgende:  Alle innreisende til Spania må fylle ut et innreiseskjema, såkalt FCS-skjema (Sanitary Control Form) før ankomst til landet. Dette gjelder også for barn. Skjemaet fylles ut tidligst to dager, 48 timer, før innreise.  I tillegg må du vise ett av følgende på flyplassen: Koronasertifikat eller  Negativ Covid-19 test eller  Positivt PCR-testsvar (tidligere smittet med COVID-19).

Koronasertifikat: Vær oppmerksom på at fra den 10. desember kan hotell, restauranter, barer og shoppingsentre kreve å få se koronasertifikatet ditt. Vi anbefaler derfor at du skriver ut flere kopier av det før du reiser, slik at du alltid har det tilgjengelig. Dersom du ikke er fullvaksinert og reiser med en negativ covid-19 test, må du da teste deg i løpet av ferien, for å kunne vise et gyldig covid-sertifikat på steder som krever dette.   

Det er obligatorisk å ha på munnbind i hele Spania, når man oppholder seg på offentlige områder innendørs, inkludert offentlig tranport. Det er også et krav om å ha på munnbind utendørs, dersom den anbefalte avstand på 1,5 meter ikke kan opprettholdes. Barn under 6 år er fritatt. Du skal derimot ikke ha på munnbind når du for eksempel sitter ned på en restaurant, soler deg eller bader ved stranden eller ved bassenget. Dersom du bor på hotell, bør du følge deres anvisninger om munnbind, røyking og lignende.  Grupper på mer enn 6 personer blir sett på som en sammenkomst og er ikke tillatt. Når du spiser på en restaurant kan maksimalt 6 personer sitte ved samme bord inne, og utendørs kan maksimalt 12 personer sitte sammen.

Kilder: express.co.uk – tui.no

Relaterte artikler